O nouă rundă de dezbateri asupra modificării sistemului electoral are loc la Parlament. Dezbaterile sunt organizate în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția, transmite CURENTUL.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că astăzi se vor dezbate recomandările și subiectele invocate de către Comisia de la Veneția.
„Ne propunem să trecem toate aceste recomandări în revistă, pentru ca la următoarele dezbateri să discutăm în detalii și să venim cu eventualele soluții”, a spus Andrian Candu.
Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a spus că și în avizul Comisiei de la Veneția este scris că statul este în drept de a-și modifica sistemul, dar să țină cont de recomandările internaționale.
Președinta Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, a spus că PNL este pentru menținerea sistemului electoral proporțional. „Noi am vrut sistemul mixt în timpul când erau la putere comuniștii și voiam ca altcineva să mai vină la putere. Experiența pe care o am îmi arată că trebuie schimbate niște lucruri, nu – întreg sistemul. Cerem anularea pragului electoral”, a spus Vitalia Pavlicenco.
Printre recomandările făcute de Comisia de la Veneția sunt delimitarea circumscripțiilor, criteriile cât mai clare de delimitare a acestora, responsabilizarea CEC-ului în crearea circumscripțiilor (să nu fie această instituție), delimitarea cât mai clară a circumscripțiilor în Diaspora, pragurile electorale înalte, reprezentarea femeilor în Parlament, controlul partidelor politice și finanțarea campaniilor electorale, revocarea deputaților, reprezentarea minorităților, criteriile circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană.
Comisia de la Veneția a atenționat și asupra faptului că modificarea nu trebuie făcută înainte de alegerile parlamentare din 2018. Comisia a propus ca până la sfârșitul lunii octombrie să fie delimitate circumscripțiile, iar marja de eroare să fie de 10%, nu 15% cum este acum.
Cristina Parfeni