[ X ]
[ X ]
[ X ]
O nouă rundă de dezbateri în Parlament. E vizată regiunea transnistreană
12 Iulie

O nouă rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral conform recomandărilor Comisiei de la Veneția are loc, astăzi, la Parlament, transmite CURENTUL.

În ședințele anterioare au fost discutate recomandările ce țin de finanțarea campaniilor electorale, pragul electoral, influența oamenilor de afaceri în procesul de campanie electorală, constituirea circumscripțiilor, reprezentanța minorităților etnice.

Astăzi, la Parlament se discută despre regiunea transnistreană, implicarea femeilor în procesele electorale, votarea peste hotare, cazierul de integritate și altele.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a enumerat și propunerile la aceste subiecte:

„Propunem înregistrarea prealabilă a cetățenilor din stânga Nistrului pentru crearea circumscripțiilor. Din „Registru” trebuie să identificăm care cetățeni au acte moldovenești.

Propunem micșorarea numărului necesar de semnături pentru femeile candidate, în jumătate, până la 250. Ca să încurajăm partidele să introducă femei candidate pe liste de partid, vom acorda un coeficient de multiplicare a finanțării partidelor.

Propunem ca peste hotare circumscripțiile să fie stabilite după mai multe criterii – informațiile de la serviciile consulare, criteriul demografic, întinderea geografică și stabilirea circumscripțiilor pe zone (Europa de Est, de vest, Asia, Australia, etc..). Vom dezvolta principiul înregistrării prealabile a alegătorului.

Propunem ca termenul de 7 zile, conform recomandările Comisiei, de retragere din lista de partid să fie majorat la 14.

De asemenea, trebuie să detaliem procedurile ce țin de cazierul de integritate. Vom dezvolta definiția. S-a propus ca la înregistrarea grupurilor de inițiativă să fie mai puțină birocrație. Vom elimina orice restricție ce ține de numărul de persoane, chiar dacă va fi un singur om, acesta are posibilitatea de a strânge semnături.

Comisia ne-a recomandat să nu majorăm numărul buletinelor de vot. Peste hotare am insistat să fie, totuși, majorate. De asemenea, să nu suprasolicităm CEC-ul cu responsabilități. Să micșorăm termenul de validare a alegerilor, să găsim soluții pentru a diminua numărul de înscrieri pe lista suplimentară”, a precizat Sergiu Sîrbu.

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a menționat că ar fi rezonabil ca cetățenii din Transnistria să poată vota în orice circumscripție și în orice secție de votare. „Trebuie să lăsăm acele 5 mii de buletine de vot în fiecare secție. Nu trebuie de admis ca cetățenii să meargă la vot în secțiile comasate”, a spus el.

Fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, a menționat: „nu este clar cum va avea acces în teritoriu pentru a se promova, mai ales un unionist. Nu este clar cum mass media va putea promova unii sau alți candidați. Propun ca acest teritoriu să fie lăsat în pace”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților