A patra rundă de dezbateri PRO sau CONTRA modificării sistemului electoral cu tema: „Cetățenii întreabă – politicienii răspund”, are loc astăzi la Cahul, informează CURENTUL.
De partea celor care optează pentru modificarea sistemului electoral sunt deputatul Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), Adrian Lebedinschi și reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM), deputatul Anatolie Zagorodnîi.
Cei care pledează contra modificării sistemului sunt secretarul general al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Chiril Moțpan și vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alexandru Bujoreanu.
Adrian Lebedinschi: „PSRM, din 2011, și-a pus drept scop schimbarea sistemului electoral în unul mixt. Astfel, pentru a permite cetățenilor să fie mai aproape de cetățeni, să fie o legătură directă între deputat – cetățean. Am ales o variantă de mijloc între actualul sistem și sistemul uninominal, ca să fie aleși deputați și – și. Întâi, trebuie să vedem cum o să perceapă cetățeanul acest sistem, dar să nu trecem radical de la un sistem la altul. Deputatul nu este Dumnezeu, dar el poate ridica o problemă a cetățenilor la diferite nivele”.
Anatolie Zagorodnîi: „Am mers la reforma sistemului electoral cu bună știință, pentru că am auzit glasul cetățenilor, dorințele lui, aceasta demonstrează sondajele. Am auzit în campanie că – de ce nu poate fi tras la răspundere un deputat dacă nu-și îndeplinește promisiunile. Noi am auzit și vom auzi dolianțele cetățenilor. Da, PDM a mers pe uninominal și da- am făcut un pas în urmă, am făcut un compromis, ca să găsim un consens”.
Chiril Moțpan: „De ce își doresc schimbarea sistemului electoral? Pentru că își doresc să-și creeze o pistă de a rămâne la guvernare, însă după alegeri nu o să audă glasul cetățenilor, o să procedeze așa cum și procedează. O să ne țină pe noi toți în sărăcie și mizeri, haideți să fim sinceri, să nu ne lăsăm duși dinr-o parte în alta, dar să punem accent pe conștiință. Platforma DA s-a opus acestor shimbări, într-un stat democratic va fi un sistem foarte bun, însă nu în condițiile în care se află RM. Rămânem pe poziția că schimbarea este o greșeală fatală”.
Alexandru Bujoreanu: Și noi PLDM am susținut această idee, însă nu ne-am imaginat în 2008, că vom ajunge în situația că 1/3 din deputați vor adera de la un partid la altul, vor fi cumpărați – vânduți. Dacă va fi schimbat sistemul electoral, după alegeri cumpărările deputaților vor fi firesc legale. Deputații nu se vor subordona noua în Parlament, dar celor care vor avea guvernarea și vor avea puterea. Da, un deputat va fi ales din raion, dar acel deputat va da garanția că nu va adera la un partid. Mare va fi mirarea că după modificarea sistemului, vom vedea aceiași oameni la putere”.
Andriana Cheptine