[ X ]
[ X ]
[ X ]
O nouă inițiativă legislativă a Partidului „Șor”! Himici: „Este inadmisibil ca incendiul de la Filarmonica Națională să nu ne învețe nimic”
26 Ianuarie

Igor Himici, deputatul Partidului „Șor”, artist emerit, în cadrul unui briefing de presă susținut astăzi, a prezentat o nouă inițiativă legislativă a fracțiunii parlamentare. Documentul prevede asigurarea obligatorie a monumentelor împotriva incendiilor și a altor dezastre, informează CURENTUL.

Potrivit deputatului, asigurarea obligatorie va garanta restaurarea monumentelor în caz de dezastre.

Deputatul a precizat că, potrivit statisticilor, anume incendiile sunt cea mai frecventă cauză de distrugere a monumentelor.

„Incendiul de la Filarmonică a fost o tragedie pentru țara noastră. Acest caz tragic a arătat, totodată, că societatea noastră se poate consolida. Mulți au donat fonduri pentru restaurarea clădirii, dar problema a rămas totuși nesoluționată. Trebuie să înțelegem că această măsură – colectarea de fonduri – nu oferă nicio garanție că o problemă sau alta poate fi rezolvată. În plus, durează mult, iar, uneori, acest timp este foarte prețios”, a subliniat Igor Himici.

Deputatul a menționat că proiectul de lege elaborat prevede asigurarea tuturor monumentelor, indiferent dacă acestea se află sau nu în gestiunea statului, autorităților locale, companiilor private sau persoanelor fizice. „Asigurarea obligatorie va crește nivelul de responsabilitate al proprietarilor – periodic vor fi supuse expertizelor în vederea identificării riscurilor și eliminării acestora”, a precizat co-autorul inițiativei.

Himici a mai spus: „Este inadmisibil ca incendiul de la Filarmonica Națională să nu ne învețe nimic. Trebuie să învățăm această lecție. Este datoria noastră, angajamentul nostru față de copii și nepoți, față de generațiile viitoare”.

Deputatul a mărturisit că pentru el, deținător al titlului „Artist emerit al Moldovei”, care și-a început cariera pe scena Filarmonicii, incendiul din septembrie a fost o tragedie personală. „Cine va răspunde pentru cele întâmplate la Filarmonică? Sper că răspunsul la această întrebare va fi scos din scrumul clădirii”, a întrebat Himici.

De asemenea, a spus că proiectul de lege privind asigurarea monumentelor are o importanță deosebită pentru el și și-a exprimat, totodată, speranța că parlamentarii din celelalte fracțiuni vor susține inițiativa legislativă.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților