[ X ]
O nouă etichetă energetică din 1 martie 2021
2 Martie

Începând cu 1 martie, eticheta pentru clasificarea consumului de energie al aparatelor de uz casnic este definitiv retrasă și intră în vigoare o nouă scară de valori, dezvoltată pe baza aplicării noilor reglementări delegate ale UE, publicată în Jurnalul Oficial European L. 315 la 5 decembrie 2019, în adoptarea Regulamentului-cadru (UE) 2017/1369, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, eticheta energetică oferă o indicație clară și simplă a eficienței energetice a produselor în momentul cumpărării. Îi ajută pe consumatori să compare produsele, să economisească energie și, astfel, să economisească la viitoarele facturi de energie la domiciliu. Optând pentru produse mai eficiente din punct de vedere energetic, acestea vor contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în întreaga UE.

Într-un sondaj la nivelul UE din 2019, 93% dintre consumatori au confirmat că recunosc eticheta și 79% că au fost influențați de aceasta atunci când decid ce produs să cumpere. Eticheta a fost, de asemenea, unul dintre principalii factori care i-au determinat pe producători să îmbunătățească performanța energetică a produselor lor pentru a le clasifica în cele mai înalte categorii. De-a lungul timpului, produsele de vârf și-au îmbunătățit eficiența energetică, aducând treptat clasa lor la A +, ajungând în cele din urmă la A ++ și, în multe cazuri, la A +++. Chiar și cele mai puțin eficiente produse de pe piață sunt acum mult mai eficiente decât erau atunci când a fost introdus sistemul.

Pentru a fi mai ușor de înțeles pentru consumatori și a deschide calea către produse mai inovatoare și mai eficiente din punct de vedere energetic, actuala etichetă energetică cu clase energetice de la A +++ la D va fi înlocuită treptat în următorii ani cu o nouă scară mai simplă de la A (eficiență maxim) la G (eficiență minimă).

Într-un efort de a pune consumatorii pe primul loc, redimensionarea etichetelor energetice ale UE face parte dintr-o acțiune mai largă, care include, de asemenea, accesul publicului la o bază de date europeană de produse și reguli recente de proiectare ecologică privind dreptul consumatorilor de a repara produsele (inclusiv disponibilitatea pieselor de schimb).

Începând cu 1 martie 2021, noua scară de la A la G a început să se aplice la:

– frigidere

– mașină de spălat vase

– mașini de spălat

– televizoare.

În plus față de aceste 4 grupe de produse, etichetele energetice pentru sursele de lumină, cum ar fi becurile, vor fi recalificate de la 1 septembrie 2021 și vor urma alte grupuri de produse. Fiecare nouă etichetă energetică este concepută în așa fel încât clasa A să fie inițial goală pentru a lăsa loc inovației și dezvoltării de noi modele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Dacă ați achiziționat unul dintre aceste produse din noiembrie 2020, este posibil să găsiți 2 etichete energetice diferite în ambalajul unui produs nou. Este posibil ca produsul să fi fost evaluat cu A +++ în sistemul vechi și posibil B sau E pe noua scară. Deși acest lucru poate fi confuz și chiar dezamăgitor, este important să înțelegem că se datorează pur și simplu exercițiului de redimensionare și nu schimbă calitatea sau performanța produsului.

În unele cazuri, noua scară aplică diferite metode de calcul – mai stricte sau mai realiste – pe măsură ce cerințele au fost revizuite. De exemplu, pe scara veche, consumul de energie pentru mașinile de spălat se bazează pe utilizarea anuală, în timp ce calculul pentru noua etichetă recalificată se bazează pe 100 de cicluri de spălare. În ceea ce privește televizoarele, formula consumului de energie a fost modificată pentru a ține cont mai bine de consumul componentelor interne și nu doar de cel al ecranului.

Atunci când faceți o comparație între produse și modele, este, prin urmare, foarte important să vă asigurați că se bazează pe același tip de etichetă, altfel nu are sens. În mod similar, dacă ratingul etichetei unui produs dat arată mult mai rău decât cel anterior, nu înseamnă că vechiul rating a fost greșit, ci mai degrabă că scala a devenit mult mai dificilă sau că s-ar putea ca criteriile de testare să se fi schimbat.

După 1 martie 2021, comercianți din spațiul european au la dispoziție 14 zile lucrătoare pentru a înlocui vechea etichetă energetică pentru toate produsele recalificate în magazine și mediul online, precum și pentru materialele publicitare.

Pentru a asigura o tranziție consecventă de la etichetele vechi la cele noi, Comisia Europeană a dezvoltat instrumente de informare pentru a ajuta consumatorii, producătorii și comercianții cu amănuntul în acest proces. Registrul european al produselor de etichetare energetică (EPREL) este o bază de date online extrem de importantă în acest domeniu, deoarece va permite consumatorilor să acceseze direct informațiile pentru anumite produse prin simpla scanare a codului QR de pe noile etichete energetice.

Baza de date a fost creată în 2019 pentru a ajuta și ghida autoritățile de supraveghere a pieței. În paralel cu lansarea noilor etichete energetice rescalate, ideea este că, începând din martie 2021, consumatorii vor putea accesa baza de date a produselor pentru toate modelele celor 4 grupuri de produse recalificate (frigidere, mașini de spălat, mașini de spălat vase, televizoare).

Baza de date va oferi consumatorilor posibilitatea de a citi și de a compara fișele cu informații despre produs care furnizează informații specifice despre modelele de produse, precum și despre performanța lor de eficiență energetică și alte informații disponibile pe eticheta energetică. De exemplu, pentru un frigider, astfel de informații se pot referi la dimensiunea modelului, detalii despre becul din interior, tipul compartimentelor și volumul individual al acestora sau garanția minimă oferită de furnizor.

De la 1 mai 2021, consumatorii vor putea, de asemenea, să caute informații specifice despre anvelope și, de la 1 septembrie 2021, informații despre sursele de lumină.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților