[ X ]
[ X ]
[ X ]
O nouă etapă pentru piața gazelor naturale din Republica Moldova. Iată pe ce aspecte s-a pus accent
18 Decembrie

În cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut loc prezentarea conceptului de proiect al Regulilor pieței gazelor naturale ale Republicii Moldova, elaborat în cadrul asistenței tehnice acordate de Secretariatul Comunității Energetice (EnC) în conformitate cu Memorandumul de Înțelegere între ANRE și EnC, transmite CURENTUL.

Prima ședință a fost una introductivă, astfel, experții au prezentat obiectivele proiectului și termenii de referință. În cadrul discuțiilor s-a pus accent pe principalele particularități ale pieței gazelor naturale. De asemenea, a fost expus un document conceptual care descrie un model al pieței gazelor naturale care se propune a fi aplicat în țara noastră.

Prezent la ședință, Tudor Copaci, directorul general ANRE a reiterat necesitatea conlucrării cu experții internaționali, menționând că acest proiect este o prioritate pentru anul 2018.

Cei prezenți au schimbat opinii despre modul de îmbunătățire a activității desfășurate în sector, dar și despre modernizarea sectorului și implementarea celor mai bune practici internaționale în Republica Moldova.

Astfel, s-a pus accent pe procedurile, principiile de organizare şi de funcționare a pieței gazelor naturale, tranzacțiile cu gaze naturale pe piața angro și cu amănuntul, tipurile de contracte încheiate pe piața gazelor naturale, drepturile şi obligațiile participanților la piața gazelor naturale, inclusiv obligațiile în legătură cu echilibrarea, metodele de calcul al dezechilibrelor, procedurile şi metodele aferente stabilirii şi menţinerii bazei de date pentru necesităţile pieţei, alte aspecte necesare pentru organizarea şi funcţionarea pieţei gazelor naturale.

Menționăm că la ședință au participat reprezentanții Comunității Energetice și ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, experții WECOM, reprezentanții ANRE și ai operatorului sistemului de transport SRL „Moldovatransgaz”, care fac parte dintr-un grup de lucru mixt  în cadrul proiectului de asistență tehnică.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților