Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, candidatul înaintat de Blocul Electoral UNIREA la următoarele alegeri prezidențiale și copreședinte al Blocului, a remis o contestație în adresa Curții de Apel Chișinău și a Comisiei Electorale Centrale (CEC), în care solicită anularea circularei CEC, informează CURENTUL.
„În circulară se conțin mai multe interpretări și precizări ale art. 41 din Codului Electoral al RM, și anume, condiţiile şi modul de susţinere financiară a campaniilor electorale”, se menționează în contestație.
„CEC nu are putere juridică și nu poate servi drept act normativ-legal, deoarece conține interpretări abuzive și care nu pot prevala asupra Codului Electoral și a Legii privind partidele politice”, a mai adăugat Chirtoacă, în contestație.
În același timp, liderul mai adaugă: „Aceste interpretări arbitrare, care prevăd că între partidul politic și concurentul desemnat de partidul dat nu mai există nicio legătură juridică, duc la imposibilitatea partidelor politice de a-și exercita drepturile, obligațiile și atribuțiile conform legii. Astfel, apar următoarele întrebări:
1. Cum putem, astfel, în calitate de partid politic și bloc electoral să punem în aplicare art. 52 lit. n) din statutul partidului și acordul de formare a blocului?
2. De ce atunci, partidul politic, este obligat să depună rapoarte financiare în campania electorală prezidențială în conformitate cu art. 43 din Codul Electoral?
3. Unde este stabilit în lege rolul de donator al partidului politic ca o persoană juridică oarecare care are dreptul să vireze cel mult 12 salarii medii candidatului?
4. Care este, în general, rolul partidelor în aceste alegerile prezidențiale si care mai este relația dintre candidat și partidul de care aparține, ca membru, președinte, vicepreședinte sau oricare altă calitate în partid?
5. Din moment ce partidele politice nu participă la aceste alegeri în calitate de concurenți electorali, de ce partidele cu fracțiuni parlamentare deleghează membri cu drepturi depline în organele electorale ierarhic inferioare Comisiei Electorale Centrale (secții de votare și consilii electorale de circumscripții)?
6. Cu ce drept candidații se vor afla în sediile de partid și vor folosi resursele de partid (transport, logistică, telefonie, internet) în timpul campaniei, dacă în conformitate cu circulara CEC, totul trebuie făcut aparte, de la zero?
7. Cine crede în povestea, că oamenii, cetățeni ai RM și persoane juridice, vor sta la coadă după înregistrarea candidatului pentru a dona bani în fondul electoral în vederea acumulării resurselor pentru campanie (fiind evident faptul că CEC forțează astfel candidații să găsească prin mijloace neclare de bani, pe care să-i distribuie la diverse persoane fizice și juridice, care după aceea să-i vireze în fondul electoral)?”
„Solicităm anularea circularei nr. 2796 din 15.09.2020, întrucât contravine flagrant art. 1, art. 38 și art. 41 din Constituția RM, contravine Codului Electoral, Convenției Europene a Drepturilor Omului, dar și bunului simț”, mai adaugă Chirtoacă, în contestație.
De menționat că, CEC a venit cu o reacție în acest sens. Aceasta după ce lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a anunțat că va sesiza organizațiile internaționale cu privire la circulara emisă. În acest fel, Comisia a chemat la calm liderii și să nu implice CEC în jocurile politice.
Amintim că, ieri, și liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a depus o contestație la Curtea de Apel, prin care a calificat circulara CEC neconstituțională.
Mihaela Conovali