Infracţiunile de corupţie şi cele conexe acestora se regăsesc şi în domeniul traficului ilicit de droguri. Din 21 de cauze penale instrumentate de organul de urmărire penală al Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Anticorupție, 7 au fost pe corupere pasivă în privinţa angajaților MAI, 5 pe trafic de influenţă a persoanelor care interveneau, cu același scop, în adresa poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor, iar 2 de corupere activă a angajaților Inspectoratului Naţional de Patrulare din partea șoferilor care erau suspectați de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de substanțe narcotice sau stupefiante.
Alte 7 cazuri au fost orientate spre documentarea acţiunilor ilegale în cadrul transmiterii drogurilor în instituțiile penitenciare, eliberarea actelor permisive privind activitatea cu substanțe narcotice şi sustragerea drogurilor, în calitate de corp delict, din cadrul dosarelor penale din gestiune.
Sunt unele din concluziile analizei strategice, realizată de Direcția Analitică a CNA.
Efectuarea analizei strategice privind unele vulnerabilități de corupție identificate în cadrul promovării politicii de stat privind circulația substanțelor narcotice, stupefiante și precursori, a fost propusă în scopul stabilirii măsurilor întreprinse în domeniul de referință, obiectivelor abordate și realizarea lor. În cadrul Studiului, ofițerii CNA au formulat mai multe concluzii, dar și recomandări pentru instituțiile responsabile.
Potrivit autorilor, constatările formulate în analiză au urmărit scopul remarcării aspectelor incerte la îndeplinirea obiectivelor propuse la nivelul Strategiei Naționale Antidrog, entităților implicate și/sau acțiunilor abordate, precum și identificarea riscurilor unor activități vicioase în cadrul realizării acestora pentru înlăturarea acestora pe viitor.
Mai multe detalii vedeți aici.
Cristina Pendea