În ultimele săptămâni, tot mai mulți consumatori se plâng pe canditatea mică de zahăr disponibilă în rețelele comerciale din țară, menționând că produsul devine tot mai greu de găsit. Potrivit Asociaţiei „Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova” (UPZM), aceasta se întâmplă din cauza creșterii sezoniere a consumului de zahăr și a cererii crescute din partea cumpărătorilor din țările învecinate, unde prețul zahărului s-a majorat ca urmare a creșterii prețului resurselor energetice, transmite CURENTUL.
Solicitați de reporterul nostru, reprezentanții UPZM ne-au comunicat că majorarea volumelor de vânzări este compensată preponderent de către cel mai mare producător de zahăr, compania Südzucker Moldova, în timp ce al doilea producător de zahăr – compania Moldova Zahăr, temporar a limitat volumele vândute consumatorilor en-gros.
„În legătură cu aceasta, producătorii moldoveni au crescut ușor și prețurile zahărului pentru a compensa parțial creșterea costurilor și pentru a reduce achizițiile necontrolate de zahăr orientate către vânzare în Ucraina. Stocurile de zahăr din depozitele producătorilor sunt suficiente pentru a acoperi deficitul curent”, au relatat ei.
Astfel, la moment în Republica Moldova, prețul zahărului este de 12 lei – după majorare. Totuși, în rețelele comerciale un kilogram de zahăr ajunge la 20 de lei, iar jumătate de kilogram de zahăr brun sub 30 de lei.
Pe fundalul crizei energetice din țară, producătorii autohtoni sunt îngrijorați de posibile pierderi financiare, dar și de faptul că nu vor avea resurse pentru a asigura procesul de prelucrare a materiei prime.
„Din cauza crizei gazelor naturale, prin acordul cu furnizorul de gaze, Fabrica de zahăr din Drochia a companiei Südzucker Moldova, de la 1 octombrie, a trecut la utilizarea predominantă a păcurii din rezerva proprie, care reprezintă 75-80 la sută din consumul total de energie. Fabrica de zahăr Moldova Zahar din Cupcini continuă să funcționeze cu gaze naturale. Rezervele de păcură pot asigura activitatea fabricii de zahăr din Drochia până la 1 noiembrie”, au precizat menbrii Asociaţiei „Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova”.
Potrivit lor, producătorii de zahăr contează pe rezolvarea crizei gazelor până la 1 noiembrie și pe faptul că va fi posibilă prevenirea pierderilor de milioane de dolari a producătorilor agricoli, precum și pe faptul că va fi prelucrat întregul volum de sfeclă de zahăr pe care au cultivat-o.
Conform estimărilor preliminare, recolta de sfeclă de zahăr în Republica Moldova în 2021 va fi de aproximativ 800 de mii de tone, din care vor fi produse 96-100 de mii de tone de zahăr.
Doina Buruiană