[ X ]
[ X ]
[ X ]
O femeie a decedat din cauza gripei. Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se adreseze imediat la medic la apariția primelor simptome
18 Decembrie

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că în săptămâna 10-16 decembrie curent, a fost înregistrat un caz de deces prin gripă. Este vorba despre o persoană de genul feminin, cu vârsta de 54 ani, din mun. Bălți, transmite CURENTUL.

În rezultatul anchetării epidemiologice s-a constatat că, persoana s-a îmbolnăvit pe data de 08.12.2018, când a apărut tuse, febră 38° C, cefalee. S-a tratat de sine stătător, la domiciliu. Starea bolnavei s-a agravat, iar pe data de 14.12.2018, a fost internată în IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, secția terapie intensivă-2, în stare gravă (tuse, frisoane, febră 39° C,comă, cefalee, oligurie).

În secție bolnava a fost consultată de medicul pulmonolog și medicul infecționist și a fost examinată serologic și rengenologic. În rezultatul analizei de laborator a fost confirmat diagnosticul: Gripa tip A(HINI) și pneumonie bilaterală, fiind prescris tratamentul specific. La 15.12.2018 a survenit decesul.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale atenționează populaţia să se adreseze imediat la medic în cazul primelor simptome de boală a gripei, pentru a primi tratamentul corespunzător, fără a recurge la remedii de autotratament.

Conform datelor epidemiologice, în săptămâna menționată mai sus, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a constituit 236,84 cazuri la 100 000 populație, fiind mai jos de pragul epidemic, atestându-se o descreștere cu 4,5% în comparație cu săptămâna precedentă. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) constituie 4,2% din numărul total de internări. În total, au fost raportate 8410 cazuri de IACRS și 446 cazuri de SARI.

În cadrul laboratorului virusologic, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, 35 probe, dintre care 3 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripale (2 – A (H1N1) și 1 – A (H3N2)) și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor respiratorii non-gripale.

Pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire, depistarea precoce a acestora, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute, populația este îndemnată să respecte următoarele reguli:

* adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;

* izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;

* evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, în special pentru : femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;

* folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu pentru persoanele, care asistă bolnavii;

* igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;

* spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;

* acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;

* stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);

* evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;

* triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;

* acordarea asistenţei medicale la domiciliu de către medicii de familie copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic;

* profilaxia specifică prin vaccinare a gripei a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.

Menționăm că, în perioada 01.10.18-16.12.18 au fost înregistrate: 10 cazuri gripă, 85 339 cazuri IACRS, și 4 388 cazuri SARI. Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 5,2%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților