Apiterapia devine o procedură tot mai cunoscută și practicată în Republica Moldova, fiind apreciată în special pentru proprietățile sale curative și pentru efectul imuno-stimulator. Această terapie poate fi practicată nu doar la sanatoriile din țară, dar și în căsuțele apicole din regiunea Trușeni, informează CURENTUL.
Solicitată de reporterul nostru, proprietara „HoneyHouse”, Victoria Rusnac, ne-a relatat care este specificul terapiei cu albine.
„Căsuțele predestinate pentru apiterapie sunt construite în totalitate din lemn, iar în interior sunt amplasate stupuri de albine. Pentru ca aerul să cuprindă întreaga începere și ulterior să fie inhalat, în stup se fac găuri cu plasă. Căsuțele sunt predestinate pentru trei persoane, care în timpul terapiei pot să se relaxeze și să inspire aerul prin cavitatea bucală, astfel încât compușii din aer sa ajungă mai rapid în căile respiratorii”, a menționat antreprenoarea.
Procedurile de inhalare a aerului din stupuri sunt apreciate în special pentru proprietățile terapeutice, dar și pentru efectul imuno-stimulator.
„Aerul din stupi conține aerosoli îmbogățiți cu elemente din produsele apicole, precum polen, propolis și lăptișor de matca. Acest aer cu o aromă deosebită de flori ajută organismul uman la crearea unei stări de bine și este o metodă eficientă în tratarea mai multor afecțiuni ca: bronșita, alergiile, sistemul imunitar slăbit, afecțiunile respiratorii, depresiile, migrena, stresul, astmul, etc. Durata unei ședințe este de o oră, iar pentru a obține un rezultat bun, e nevoie de cel puțin cinci proceduri”, a conchis specialista.
La moment, familia Rusnac deține trei căsuțe apicole, prețul uneia fiind de 200 lei.
De menționat că terapia cu aer din stup este recomandată tuturor categoriilor de vârstă, excepție fac doar persoanele alergice la produse apicole.
Doina Buruiană