[ X ]
[ X ]
[ X ]
O expoziție de pictură și grafică, realizată de discipolii artistului Anatol Ghimpu, deschisă la Parlament
17 Iulie

La Parlament este deschisă o expoziție de pictură și grafică cu genericul „Anatol Ghimpu – 30 de ani de activitate pedagogică”. Expoziția cuprinde picturi și desene academice ce aparțin discipolilor profesorului și artistului Anatol Ghimpu, realizate pe parcursul anilor de studiu la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.

Expoziția prezintă o varietate de lucrări originale, de la natură statică la modele tematice, în realizarea cărora au fost utilizate tehnici precum grafica și pictura în ulei. Talentul și creativitatea artistică a tinerilor sunt reflectate în lucrări ce redau frumusețea naturii și a oamenilor, autenticitatea portului popular.

Lucrările expuse evidențiază contribuția semnificativă pe care Anatol Ghimpu a avut-o în formarea și dezvoltarea artistică a numeroșilor săi discipoli, unii dintre ei devenind profesori în domeniul artelor plastice și transmițând mai departe cunoștințele și inspirația dobândite de la mentorul lor.

Prezent la inaugurarea expoziției, artistul Anatol Ghimpu s-a referit la lucrările discipolilor săi din diferite promoții. „Pe parcursul celor 30 de ani de activitate pedagogică am avut ocazia să cunosc mulți elevi talentați, atât din capitală, cât și din alte regiuni ale țării. Dumnezeu i-a înzestrat pe acești tineri cu talent deosebit. Mulți dintre ei s-au regăsit în diferite domenii, precum design, arhitectură, animație, dar toți au luat cunoștințele de bază în cadrul orelor de studiu din liceu”, a menționat profesorul Anatol Ghimpu.

Profesorul și artistul Anatol Ghimpu s-a născut la 6 aprilie 1959 în orașul Chișinău. Este absolvent al Școlii Republicane de Arte Plastice „Ilya Repin” din Chișinău și al Institutului de Stat de Arte Plastice din Kiev, facultatea Pictură de șevalet. În 1995 a primit Premiul pentru Pictură, acordat în cadrul Expoziției Internaționale „Saloanele Moldovei”, de către Muzeul de Artă din Bacău și devine membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, secția Pictură. În 2010 a obținut Premiul Internațional „Poezie, Proză și Arte Figurative” la secțiunea „Pictură”, decernat de Academia Internațională „II Convivo”, Italia.

Timp de 30 de ani, Anatol Ghimpu a activat în calitate de profesor și lector universitar la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Academia de Pictură „Stati Art” și Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”. În prezent este profesor și coordonator la Academic Traditions – Școala de pictură „Anatol Ghimpu”.

Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii august.

53042845854_b5caafd0dc_k

Inapoi la arhiva noutaților