[ X ]
[ X ]
[ X ]
O companie din Republica Moldova produce lămpi care omoară COVID-ul
18 Octombrie

O companie din R. Moldova produce și comercializează instalații de igienizare cu UVC din Republica Moldova, care au efect antimicrobian și respectiv pot distruge chiar virusul COVID-19.

Solicitat de reporterul CURENTUL, Andrei Faina, directorul companiei ne-a oferit detalii cum a apărut ideea acestei afaceri.

„De la declararea stării de urgență, în mai puțin de o săptămână mi-a venit ideea că am putea să contribuim ca să scăpăm împreună de acest virus ucigaș. Lumina emisă de instalațiile mobile și staționare, este ultraviolet de undă scurtă „C”, care are acțiune virucidă, bactericidă. Microorganismele și virușii acumulează radiația ultravioletă, fiindu-le distrus ADN/ARN-ul”, spune antreprenorul.

Astfel, primele instalații au fost concepute în luna martie 2020.

„Multă lume a văzut așa tip de lămpi în spitale, lor li se mai spun lămpi de cuarț. Însă acestea sunt de mai multe tipuri. Noi utilizăm în instalațiile noastre doar lămpi fără ozon, care pot fi folosite fără pericol”, menționează Andrei Faina.

Compania „Corkill”, producătoarea acestor instalații, dispune de modele cu acțiune directă, de diferite puteri, ceea ce permite să dezinfectarea spațiului într-o perioada variată de timp.

„Razele care vin în contact cu aerul și suprafețele expuse direct se purifică. Pentru dezinfectarea cu acest tip de instalații prezența oamenilor este interzisă, însă pot intra îndată ce procesul s-a finalizat. De asemenea, producem și modele cu acțiune directă și indirectă, care pot fi utilizate în prezența oamenilor. Cu ajutorul lor se dezinfectează aerul care circulă natural prin cameră”, afirmă directorul.

Aceste dispozitive sunt orientate spre clienți din domeniul educațional (școli, licee, gradinițe, colegii, universități, etc.), domeniul sănătății (spitale, laboratoare, stomatologii), domeniul Horeca (hotele, restaurante, cafenele, cantine, producerea băuturilor, depozite, frigidere), domeniul recreațional (teatre, săli de concerte, săli pentru evenimente și conferințe), domeniul social (primării, oficii poștale, bănci, etc.), domeniu privat (oficii, spații de producere, saloane de frumusețe, etc.)

Prețul lămpilor variază între 1 980 și 3 930 lei, în funcție de tipul acestora. Producătorii afirmă că instalațiile sunt ecologice și nu lasă reziduri. Acestea sunt de multiplă utilizare, lămpile fiind active între 9 000 și 12 000 ore.

Doina Buruiana, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților