O carte utilă angajaților din cadrul instanțelor judecătorești, procuratură, avocatură, notariat, precum și studenți, doctoranzi, dar și profesori, semnată de nume notorii în domeniu, a văzut lumina zilei, informează CURENTUL, cu referire la tribuna.md.
Cartea este intitulată „Pregătirea cauzelor civile pentru dezbateri judiciare”. Ea este la a doua ediție, adnotată și completată, inclusiv cu jurisprudență relevantă și recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului.
Autorii ediției sunt: Mihai Poalelungi, Elena Belei, Stela Bleșeaga, Nelea Budăi, Nicolae Craiu, Seghei Dimitriu, Ludmila Ouș, Ana Palade, Teodor Papuc, Oxana Robu și Oleg Sternioală.
În prefața cărții, judecătorul Curții Constituționale a RM, Tudor Panțîru, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului a menționat că, un judecător slab pregătit nu este un judecător independent.
„Un judecător cu o asemenea pregătire este un judecător vulnerabil și ușor influențabil. El nu poate asigura un act de justiție calitativ și astfel numai este un judecător necesar într-o societate democratică. Din contra, el poate lipsi de efectivitatea drepturilor la care este îndreptățit justițiabilul. În acest sens, pregătirea profesională este obligatorie. Este și sarcina statului să creeze fundamentele și condițiile necesare acestei pregătiri”, a precizat judecătorul.
Totodată, Tudor Panțîru susţine că apariția celei de-a doua ediții a lucrării „Pregătirea cauzelor civile pentru dezbateri judiciare” este una utilă.
„Ea este utilă și pentru că are în vedere modificările cadrului normativ actual, constituind o sursă de soluții pentru judecători, avocați, procurori și alți juriști implicați în înfăptuirea justiției civile, în situațiile pe care le întîmpină, dar și pentru dezvoltarea unei jurisprudențe uniforme și previzibile. Cea mai mare provocare la adresa justiției din RM este practica judiciară neunitară, care subminează preeminența dreptului. Mă bucur că Președintele Curții Supreme de Justiție a RM, dl. Mihai Poalelungi, înțelege corect imperativul unei bune-pregătiri profesionale a colegilor săi judecători și contribuie decisiv la îmbunătățirea calității actului justiției”, a conchis Panțîru.
Andriana Cheptine