[ X ]
[ X ]
[ X ]
O carte de excepţie a lui Valeriu Pasat a fost prezentată la Tiraspol
15 Octombrie

La Universitatea din Tiraspol „Taras Șevcenko” a fost deschisă Conferința științifico-ortodoxă „Pokrovskie ctenia”. Potrivit site-ului instituţiei, în acest an, Conferința a fost dedicată împlinirii a 100 de ani de la executarea sfinților mucenici și 200 de ani de la înființarea Bisericii Pokrovski în orașul Tiraspol.

În marja discuțiilor plenare, la iniţiativa Universităţii, a fost prezentată cartea istorică în patru volume „Ortodoxia în Moldova: Putere, Biserică, Credincioși. 1940-1991”, compilată de academicianul și doctorul în istorie, Valeriu Pasat. Despre cartea istoricului moldovean și munca sa în domeniul cercetării a vorbit Veaceslav Sodoli, candidat în științe istorice, șeful catedrei Istorie Generală, Arheologie și Etiologie al UST „Taras Șevcenko”.

Academicianul Valeriu Pasat a vorbit despre intenția sa de a dezvolta acest subiect, a povestit despre impresiile sale, obținute în urma analizei documentelor istorice.

De asemenea, academicianul a precizat că lucrarea sa a fost creată cu blagoslovirea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Alexei II.

Valeriu Pasat a adus la cunoștința publicului și despre cartea Eufrosiniei Kersnovskaia „Cât costă un om”, care a fost scrisă cu implicarea sa nemijlocită. În carte sunt publicate mai multe amintiri ale unei basarabence, care a suferit în urma represiunilor politice, trecută prin diverse dificultăți și care a reușit să păstreze în sine calitățile omenești.

Ambele cărți au fost donate bibliotecii științifice a Universității.

v7 v6 v8 v3 v2 v1

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților