[ X ]
[ X ]
[ X ]
O afacere de succes! „Produsul nostru e considerat scump pe piața locală, de aceea ne-am reorientat”. Unde ajung exporturile de speltă moldovenească
9 August

Un grup de fermieri agricoli ecologici din Republica Moldova, produc și comercializează pe piața internațională seminţe decojite de speltă. În acest an, produsul a ajuns în premieră în Israel, fiind certificat conform cerinţelor bucătăriei israeliene – kosher, informează CURENTUL.

Spelta este cunoscută în agricultură ca o specie de cereale și o rudă apropiată a grâului moale de astăzi. Spre deosebire de alte culturi de panificație, aceasta este mai rezistentă și are o mulțime de proprietăți benefice pentru organismul uman.

O companie din Republica Moldova, ce se ocupă de creșterea și procesarea speltei este – „Prograin Organic”. Ea activează în parteneriat cu circa 40 de fermieri locali.

Solicitat de reporterul nostru, Spartac Chilat, cofondator al Asociaţiei MOVCA şi al companiei „Prograin Organic”, ne-a comunicat că afacerea cu speltă a fost lansată în 2015, recolta din primul fiind utilizată în calitate de materie primă. Un an mai târziu, fermierii au instalat o linie de decojire, care le-a permis să producă și să comercializeze deja semințele decojite de speltă.

„Produsul pe care îl producem nu se bucură de solicitări pe piața locală, fiind considerat aici – unul scump. Din acest motiv, ne-am orientat să vindem semințele pe piața externă”, a menționat producătorul agricol.

În 2021, pentru prima dată fermierii au exportat semințe decojite de speltă în Israel. Pentru aceasta a fost nevoie ca produsul să obțină certificarea kosher, care a constat în supravegherea de către inspectorii cumpărătorului a tuturor proceselor, începând de la recoltare, transportare, procesare, depozitare şi până la încărcare şi export.

Potrivit agricultorilor, pentru a corespunde standardului cerut, spelta trebuie să provină din regiuni în care cantitatea de precipitaţii în sol nu a depăşit la recoltare adâncimea de doi milimetri. Respectarea acestei cerinţe a fost posibilă datorită faptului că recoltarea volumelor necesare pentru această partidă a avut loc înaintea ploilor recente.

Întreaga cantitate certificată pentru aceste livrări a constituit 75 de tone de seminţe de speltă decojite. Acest volum de produs finit a fost obţinut din aproximativ 115 tone de materie primă recoltată de pe o suprafaţă de 25-30 ha de semănătură.

Pentru anul viitor, aceiaşi importatori israelieni preconizează să achiziţioneze din Republica Moldova 250-300 tone de speltă decojită, iar în viitor cantitatea ar putea să crească.

Compania „Prograin Organic” a cultivat în 2021 prin intermediul parteneriatului său cu circa 40 de fermieri o suprafaţă de circa 1500 de hectare de speltă, iar recolta medie obţinută la hectar este de 3,5-4 tone. Din producţia finită din acest an, 2000-2500 de tone vor fi exportate pe pieţele din Israel, Norvegia, Suedia, Germania, Olanda, Italia şi Franţa.

Prețul unui kilogram de semințe decojite de speltă, pe piața internațională, este circa 750-800 euro.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților