[ X ]
Nutriționista Veronica Racu despre dieta „Dukan”, ce nu le ajunge vegetarienilor în alimentație și care sunt cinci cele mai sănătoase produse
2 Decembrie

În ultima perioadă tot mai mulți moldoveni sunt interesați de diete și slăbit, însă puțini dintre ei știu cum să o facă corect. Veronica Racu, specialistă în domeniul nutriției cu experiență de peste 10 ani, a dezvăluit în acest interviu modalitățile de a slăbi sănătos, riscurile la care ne pot supune unele diete, dar și cele mai sănătoase alimente.

CURENTUL: Pentru început ați putea să ne povestiți de unde vine pasiunea pentru tot ce înseamnă sănătos?

Veronica Racu: Pasiunea pentru nutriție, slăbit și detoxifiere are o poveste lungă, de peste 10 ani. Aveam atunci 22 de ani și a început totul din curiozitate. Doream să scap de kilograme și ele să nu mai revină. Au trecut mulți ani de studii în acest domeniu, însă și acum sunt în căutare de informații noi. Am ajuns să împărtășesc și celorlalți experiența mea, deoarece toți au nevoie de o alternativă a hranei, precum și alte metode simple, inteligente, prin care să-și mențină sănătatea sau să o îmbunătățească.

1606832736054

C: Ați menționat că unul dintre scopuri a fost să scăpați de kilogramele în plus. Cum ați reușit să realizați acest obiectiv?

V.R.: Înainte de a începe acest drum desigur m-am documentat foarte mult. Am studiat multe cărți scrise de faimoși nutriționiști. Cel mai mult m-a ajutat faptul că în fiecare zi la serviciu descopeream cât de nocive sunt unele alimente pe care le consumăm. Așa am renunțat la mâncarea procesată de tip fast-food și cele de cofetărie. Însă nu în totalitate – doar 80 %.

Pentru că nu este chiar atât de greu să slăbești, scopul meu a fost și este să păstrez masa actuală a corpului pentru totdeauna.

C: Majoritatea nutriționiștilor afirmă că este necesar de slăbit sănătos. Ce presupune aceasta?

V.R.: Pentru organism, este sănătos să dea jos 0,5-1 kg pe săptămână.
Altfel, riști să declanșezi probleme precum pierderea de masă musculară, deficiențe nutriționale sau încetinirea metabolismului. Un astfel de stres nu te va ajuta în eforturile de a slabi, ci chiar te poate îngrășa mai mult. Organismul începe cu adevărat să slăbească după aproximativ două săptămâni.

C: În calitate de nutriționist, ce părere aveți despre dietele care sunt acum în vogă, precum postul intermitent sau dieta ,,Dukan”?

V.R.: Am studiat aceste diete. Rezultatele sunt fenomenale, dar sănătatea e pusă în pericol, deoarece nu există echilibru. Există riscul de a te confrunta cu deficienţe nutritive, în special în faza de atac, care este foarte restrictivă şi care privează organismul de toate elementele de care are nevoie pentru o bună funcţionare.
Legumele şi fructele sunt interzise în această etapă, drept urmare sunt recomandate suplimentele alimentare pentru a asigura carenţele respective.

1606832736039

C: Dar ce părere aveți despre modul de alimentație al vegetarienilor și al veganilor? Acesta asigură organismul uman cu toate componentele necesare?

V.R.: Vegetarienii consumă o cantitate scăzută de grăsimi saturate și colesterol, precum și alimente cu un conținut ridicat de fibre, magneziu, potasiu, vitamine (C, E, folat). Din acest punct de vedere dieta dată aduce beneficii.
Pe de altă parte, există o serie de nutrienți ce se găsesc în cantități mici, sau chiar lipsesc, în alimentele de origine vegetală. Printre acestea se numără vitaminele B12 și D, calciul și acidul gras omega-3, care ar trebui să fie incluse ca suplimente. Am o părere pozitivă despre alimentația vegană și vegetariană, însă niciodată nu aș putea să devin.

C: Care sunt top 5 cele mai sănătoase alimente?

V.R.: Acestea sunt:

1. Broccoli
2. Peștele
3. Ciocolata neagră
4. Cartoful
5. Nucile.

C: Cât de des apelează moldovenii la ajutorul unui nutriționist?

V.R.: Majoritatea persoanelor care apelează la nutriționist sunt doamnele până la 35 ani. Totuși, moldovenii nu recurg des la serviciile profesioniștilor, iar din acest motiv țara noastră se confruntă cu fenomenul obezității.

C: Vă mulțumim!

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților