[ X ]
[ X ]
[ X ]
Numărul cazurilor de gripă sezonieră este în creșetere! Ce recomandă medicul!
14 Decembrie

Tot mai multe persoane sunt internate în spital fiind diagnosticați cu gripă sezonieră. În ultima săptămînă în capitală au fost înregistrate peste 2 121 de cazuri de infecții virale acute, dintre care 1 542 sunt la copii, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Luminița Suveica, medic șef Sanitar de Stat al mun. Chișinău ne-a oferit cîteva sfaturi despre cum am putea evita infectarea cu gripă.

„Evităm contactul direct cu persoane bolnave. Dacă ne-am îmbolnăvit, păstrăm distanţa faţă de alte persoane pentru a nu le infecta. Daca ne-am îmbolnăvit, stăm acasă! Nefrecventînd serviciul, şcoala sau alte locuri publice, protejăm multe alte persoane de îmbolnăvire. Evităm spaţiile închise şi aglomerate, unde şansele de a întîlni persoane infectate sau de a împrăştia virusul sunt maxime. De asemenea, evităm atingerea ochilor, nasului şi a gurei! Virusurile se răspîndesc cel mai des cînd o persoana atinge ceva care este contaminat şi apoi duce mîna la ochi, nas sau gură”.

De asemenea aceasta a mai declarat că „nu există tratament specific pentru virozele sezoniere, el este simptomatic”.

„Important este de a creia cît mai mult comfort organismului ce luptă împotriva virusurilor: odihna la pat, în mod special în timpul febrei, evitarea fumatului activ şi pasiv, consumul de lichide (ceaiuri sau sucuri de fructe), ele sunt foarte importante pentru rehidratare, mai ales la intoxicaţia generală a organismului, alimentaţia bogată în vitamine: ceaiuri cu lămîie, zmeură, măcieş, miere de albini, fructe, legume, produse lactate, etc, evitarea consumului de alcool. Utilizarea medicamentelor (pastile, infuzii, injecţii) se va face numai la indicația medicului de familie”.

Cei mai predispuși să se îmbolnăvească sunt: copiii organizaţi în instituţii de învăţămînt, adulţii şi copiii cu probleme cardiace sau pulmonare, cu diabet, probleme renale, anemie sau sistem imuno-deficitar (ex. SIDA), femeile însărcinate, copiii aflaţi pe tratament prelungit cu aspirina, persoanele peste 65 de ani.

Totodată, Luminița Suveica a accentuat de ce aceste categorii sunt cele mai predispuse la risc.

„Persoanele din aceste categorii sunt mult mai sensibile decît ceilalţi, pot avea probleme serioase în urma virozelor sau pot răspîndi foarte uşor boala. Vaccinarea se face anual, din cauza, că virusurile de gripă se modifică des. Incidenţa infecţiilor simptomatice este crescută şi la persoanele de vârsta a treia din cauza unui sistem imunitar în continuă scădere”.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților