[ X ]
[ X ]
[ X ]
Numărul cazurilor de corupție cu implicarea Poliției de Frontieră sunt în scădere
9 Decembrie

Astăzi, 9 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua internațională împotriva corupției, instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în anul 2003, transmite CURENTUL.

Semnată de Republica Moldova la data de 28 septembrie 2004 și ratificată prin Legea nr.15VI din 6 iulie 2007, Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției este primul tratat cu vocație universală în domeniul combaterii corupției.

Poliția de Frontieră continuă să se concentreze asupra mecanismelor de stabilire și întărire a sistemului de luptă împotriva corupției.

Procesul de reprimare, prevenire și combatere a fenomenului corupției în rândurile angajaților Poliției de Frontieră include o serie de măsuri care fac parte dintr-un întreg proces instituțional. Procesul de combatere a corupției poate avea rezultatele scontate doar dacă începe cu o analiză profundă a factorilor ce duc la apariția, dezvoltarea și manifestarea fenomenului corupției în rândurile angajaților.

Datele statistice arată că numărul plângerilor prin intermediul Liniei Fierbinți privind implicarea angajaților Poliției de Frontieră în cazuri de corupție a scăzut. Așadar, de la începutul anului 2016 și până în prezent, la Linia fierbinte au fost raportate 5 incidente de integritate cu implicarea angajaților Poliției de Frontieră (inclusiv acte de comportament corupțional), respectiv, au fost inițiate 5 anchete de serviciu.

În anul 2015, prin intermediul liniei specializate anticorupție au fost interceptate 8 apeluri privind comportamentul corupţional de către angajaţii Poliției de Frontieră. Pe fiecare caz a fost pornită ancheta de serviciu care s-a soldat cu aplicarea sancțiunii disciplinare. La fel, în perioada prenotată, de către angajații Poliției de Frontieră au fost raportate mai multe denunțuri privind influența necorespunzătoare.

De asemenea, în anul 2016 au fost inițiate, efectuate și verificate în total 374 de anchete de serviciu în privința angajaților Poliției de Frontieră, cu 80 anchete mai puține, comparativ cu anul 2015 (454 anchete).

Pe parcursul anului 2016, Direcția inspecție efectiv a Departamentului Poliției de Frontieră şi-a orientat activitatea spre realizarea obiectivelor şi priorităţilor, în conformitate cu Planul de activitate al Departamentului, Planul de activitate al Direcției, Planul de Integritate cât și Planul MAI de realizare a Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM – Uniunea Europeană în perioada 2014-2016 (PNAAA).

Amintim că în perioada 5 – 9 decembrie curent, în 14 puncte de trecere a frontierei de stat s-a desfășurat o amplă campanie de conștientizare a cetățenilor din R. Moldova, Ucraina și România, cu privire la riscurile implicării în fapte de corupție. În cadrul campaniei, intitulată ”Săptămâna anticorupție la frontieră – Pe aici corupția nu va trece!”, polițiștii de frontieră în comun cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție ale MAI, dar și tineri voluntari au distribuit materiale informative, însoțite de recomandări referitoare la adoptarea unui comportament integru și a unei atitudini pro-active cu privire la sesizarea faptelor de corupție.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților