[ X ]
[ X ]
[ X ]
Nu mai știi ce să citești? Îți propunem o listă de cărți noi, care merită citite în această toamnă
31 Octombrie

Toamna este anotimpul perfect pentru a sta în casă cu o carte bună. Dacă ai epuizat lista cărților care le-ai avut de citit, noi îți propunem o listă de cărți noi pentru a avea un sfârșit de toamnă interesant.

1. „Grădina uitată”, Kate Morton.

În ajunul Primului Război Mondial o fetiţă este găsită la bordul unui vas cu destinaţia Australia. O femeie misterioasă, supranumită Autoarea, ar fi trebuit să o aibă în grijă, dar aceasta a dispărut fără urmă. În noaptea în care împlineşte douăzeci şi unu de ani, Nell O’Connor află un secret care îi va marca destinul. Peste câteva zeci de ani, ea porneşte în căutarea adevăratei sale identităţi, într-o călătorie având drept punct final un conac ciudat, despre care se crede că ar fi bântuit, Blackhurst, cândva proprietatea familiei aristocrate Mountrachet. La moartea lui Nell, nepoata ei, Cassandra, intră în posesia unei moşteniri neaşteptate. Conacul Blackhurst şi grădina sa uitată dezvăluie treptat secretele familiei Mountrachet, dând la iveală legătura dintre cele trei femei, aparţinând unor generaţii diferite, ale căror destine excepţionale se continuă unul pe celălalt.

2. „Ickabog”, J.K. Rowling

Înalt cât doi cai. Cu ochi strălucind ca niște globuri de foc. Cu gheare lungi, ascuțite ca briciul. Așa vine Ickabog… Regatul Cornucopiei a fost odata cel mai fericit din lume. Avea o gramada de aur, un rege cu cele mai stilate mustati pe care ti le-ai putea imagina, si macelari, brutari si branzari ale caror bucate rafinate te faceau sa dansezi cand le mancai. Toate erau perfecte – cu exceptia incetosatei Mocirlova, tara de sus, care, potrivit legendei, era salasul monstruosului Ickabog. Oricine cu scaun la cap stia ca Ickabogul era doar o poveste, de speriat copii spre a fi cuminti. Dar povestile, cand devin mituri, au o calitate ciudata: uneori prind viata si ajung incontrolabile. Ar putea un mit sa detroneze un rege indragit? Ar putea un mit sa ingenuncheze o tara fericita? Sa impinga doi copii curajosi intr-o aventura pe care nu au cautat-o si la care nu s-au asteptat niciodata?

3. „Poveștile Bardului Beedle”, J.K. Rowling

O carte clasica a Magosferei, Povestirile Bardului Beedle a ajuns in atentia cititorilor Mageamii pentru prima data in Harry Potter si Talismanele Mortii. Acum, gratie noii traduceri a lui Hermione Granger din runele stravechi, va prezentam aceasta editie cu o introducere, note si ilustratii de J.K. Rowling, si comentarii extinse de Albus Dumbledore. Niciodata pana acum n-au avut Mageamiii la dispozitie aceste povestiri ingenioase: „Vrajitorul si Ceaunul Saritor”, „Fantana fericirii”, „Inima cea paroasa a Magului”, „Aurelia Iepurelia si buturuga ei hohotitoare” si, bineinteles, „Povestea celor trei frati”. Ele nu sunt doar egalele povestilor pe care le stim si le iubim, citirea lor ne deschide noi porti catre lumea vrajitorilor.

4. „Povestea lui Lisey”, Stephen King

După o căsnicie care a durat douăzeci și cinci de ani, Lisey Debusher Landon și-a pierdut soțul. Scott era un romancier de succes și o personalitate complexă. Lisey descoperise că exista un loc unde Scott mergea, o lume care îl îngrozea, dar îl și vindeca, care îi dădea energie, dar, totodată, îi oferea idei de care avea nevoie pentru cărțile lui. Acum Lisey trebuie să înfrunte singură demonii cu care se luptase Scott. Și ceea ce începuse ca o simplă încercare a unei văduve de a pune în ordine tot ce a rămas în urma soțului plecat dintre cei vii se transformă într-o călătorie aproape fatală spre însăși inima beznei.

5. „Verity”, Colleen Hoover

Lowen este o scriitoare debutanta, cu mari dificultati financiare. De aceea, cand Jeremy, sotul celebrei autoare Verity Crawford, ii propune sa completeze seria de romane pe care sotia lui, grav vatamata intr-un accident, nu mai este capabila s-o duca la bun sfarsit, Lowen nu poate sa refuze oferta. Astfel, ajunge la resedinta Crawford, cu intentia de a sta cateva zile – atat cat sa caute prin haoticul birou al lui Verity orice notite si posibile schite de care ar avea nevoie ca sa inceapa sa scrie urmatoarele romane. Dar cu cat petrece mai mult timp impreuna cu Jeremy, cu atat mai putin se grabeste sa plece. In biroul sotiei, Lowen gaseste un manuscris ascuns. O autobiografie continand marturii ingrozitoare, inclusiv adevarul din spatele evenimentelor care le-au distrus familia. Adevar care, daca i-ar ajunge la cunostinta lui Jeremy, l-ar zdrobi complet pe tatal deja indurerat. Lowen decide sa pastreze secretul despre manuscris, ingaduindu-i lui Jeremy sa continue sa creada ca Verity este nevinovata. Insa pe masura ce sentimentele lui Lowen pentru tatal si sotul devotat se adancesc, ea incepe sa se intrebe daca a nu-i dezvalui si lui ce-a aflat este in interesul ei.

6. „Război și Dragoste”, Julie Berry

Suntem în anul 1917, când Primul Război Mondial e la zenit. Hazel și James se întâlnesc la o petrecere londoneză. Ea este o pianistă timidă și talentată, el este un proaspăt recrut care visează să devină arhitect. Cei doi se îndrăgostesc, însă James este imediat trimis pe câmpul de luptă. Cam în aceeași perioadă ajunge în tranșee și Aubrey Edwards, un muzician talentat, acum membru al regimentului de infanterie 15 New York – format exclusiv din soldați afro-americani trimiși în Europa să ajute la încheierea Marelui Război. Nu este de mirare, așadar, că ultimul lucru la care se gândește tânărul este dragostea. O întâlnește însă pe Colette Fournier, o cântăreață belgiană care a supraviețuit unei tragedii incredibile cauzate de germani. Treizeci de ani mai târziu, zeița greacă Afrodita le deapănă soțului său, Hefaistos, și amantului său, Ares, povestea celor patru tineri, căci e dornică să dea de capăt unei dileme vechi de când lumea: de ce se împletesc întotdeauna Dragostea și Războiul? Hotărâtă să găsească un răspuns care să îl mulțumească pe gelosul său soț și, totodată, să evite un proces pe Muntele Olimp, Afrodita dezvăluie ițele unei povești despre prejudecăți, traume și muzică, demonstrând că Războiul nu va egala niciodată în putere Dragostea.

7. „Băiatul care a făcut lumea să dispară”, Ben Miller

Harrison încearcă din răsputeri să fie un om bun. Nu fură, își împarte întotdeauna lucrurile cu sora lui și nu trișează niciodată la jocurile în familie. Dar Harrison are și un MARE defect: nu poate să-și controleze furia. Așa că, atunci când la o petrecere primește o gaură neagră în locul unui balon, Harrison profită de ocazie și aruncă în ea tot ce-i provoacă furie. Numai că încep să dispară și lucrurile care-i plac și își dă seama că e bine să te gândești de două ori înainte să-ți pui o dorință.

8. „Târfa Califatului”, Sara Daniel/Benoit Kanabus

Maria, crestina din Bakhdida, o veche asezare din nordul Irakului, este profesoara de engleza. In 2014, cand Statul Islamic pune stapanire pe oraselul ei, are 35 de ani. E frumoasa, blonda, cu ochii verzi – o prada de pret pentru jihadisti. In decurs de doi ani, va fi vanduta de treisprezece ori ca sclava sexuala si va indura cele mai cumplite abuzuri. Cand este eliberata din acest infern, nu mai e decat o umbra a femeii atragatoare de altadata. Pentru ca totul sa fie si mai dureros, membrii propriei familii se rusineaza cu ea: poate mai bine ar fi murit decat sa-i dezonoreze. Dar Maria, chiar desfigurata de violentele suferite, doreste sa traiasca, fiindca nu a uitat nimic si vrea ca adevarul sa fie cunoscut. Povestea ei este povestea a mii de femei crestine si yazidite transformate de Statul Islamic in sclave. Cartea aceasta, scrisa impreuna de o jurnalista si un filosof, este marturia ei.

9. „Într-o clipă”, Suzanne Redfearn

O poveste profund emoționantă despre cum poți merge mai departe chiar și atunci când pare imposibil. Viața lui Finn Miller se sfârșește abrupt, la numai 16 ani, într-un accident rutier în care mai sunt implicate încă zece persoane. Suspendată între lumi, Finn privește neajutorată cum cei pe care-i iubește se zbat să-și reia viața. Supraviețuitorii sunt nevoiți să facă alegeri imposibile și rămân chinuiți de durere și regrete. Pentru că nu reușește să se despartă de ei, Finn îi veghează pe toți: Jack, tatăl ei, care vrea să se răzbune; prietena ei cea mai bună, Mo, care caută curajoasă adevărul; sora ei, Chloe, care știe că Finn e încă în preajmă și tânjește să i se alăture; și mama ei, Ann, care i-a salvat, dar e bântuită de hotărârile pe care le-a luat. Finn trebuie să meargă mai departe, dar cum ar putea, când familia ei e încă distrusă? Într-o clipă este o poveste sfâșietoare, dar în final eliberatoare, despre forța dragostei și importanța familiei. „Într-o clipă se referă la o catastrofă, dar povestea propriu-zisă are loc după factorul declanșator, în urma nenorocirii, când ramificațiile deciziilor pe care le-a luat fiecare dintre supraviețuitori încep să-i bântuie. Am crezut întotdeauna că regretul e emoția cu care ți-e mai greu să trăiești, dar, spre a avea regrete, trebuie să ai o conștiință: un paradox interesant ce le îngăduie celor mai josnici dintre noi să fie cel mai puțin afectați după ce au comis o nedreptate.” – Suzanne Redfearn „O carte remarcabilă, care reușește să aibă un ritm alert și să fie accesibilă pentru cititorul relaxat (…), dar și să ofere o perspectivă profundă asupra naturii durerii și pierderii”.

10. „Prințesa Roșie”, Amelie Wen Zhao

In Imperiul Chirilian, Analogii sunt detestati. Harurile lor ii ajuta sa controleze lumea din jur, iar asta ii face sa para nefiresti si primejdiosi. Printesa Anastasia Mihailova are un secret: Analogul ei ii permite sa controleze sangele celorlalti. Aceasta putere e un blestem care a osandit-o sa traiasca in captivitate, ascunsa dincolo de zidurile palatului regal. Lumea Anastasiei se naruie cand tatal ei, imparatul, este ucis. Banuita de acest omor, fata e silita sa fuga pentru a scapa cu viata. Daca doreste sa-si recapete reputatia, trebuie sa-l gaseasca pe adevaratul asasin. Insa, dincolo de fastul si opulenta oferite de caminul ei, Imperiul Chirilian nu seamana cu ceea ce si-a inchipuit printesa. Tara e plina de coruptie, iar in taina se pune la cale un complot intunecat, care pune in pericol echilibrul lumii, asa cum o cunoaste fata. Un singur om e indeajuns de abil si de viclean pentru a o ajuta sa dejoace complotul: Ramson Vorbadulce. Desi este un sarlatan calit in lumea faradelegilor chiriliene, s-ar putea ca Ramson sa-si gaseasca nasul in curajoasa Anastasia. Fara sa stie, tanarul intra intr-un joc foarte riscant, in care printesa s-ar putea dovedi cea mai primejdioasa piesa.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților