[ X ]
[ X ]
[ X ]
Noutate pentru tinerii care vor să activeze în domeniul agrar! Trei colegii din țară au introdus specialități noi la ingineria mecanică
21 August

Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, Colegiul Agroindustrial din Ungheni și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, au introdus noi specialități în domeniul ingineriei mecanice. Astfel, pentru prima dată, în instituțiile de învățământ menționate, prin învățământ dual, vor fi pregătiți specialiști pentru calificarea „Tehnician mecatronică”, transmite CURENTUL.

Specialitatea „Mecatronică mașini și utilaje agricole” asigură formarea competențelor pentru activități de organizare, coordonare, verificare a tehnicii agricole, de punere în funcțiune sau montaj, utilizare a mașinilor și utilajelor agricole; controlul tehnic al acestora; precum și activități de aplicare a software cu elemente specifice de întreținere a sistemelor mecatronice, geocontrol, etc..

Instruirea prin învățământ dual îmbină instruirea teoretică și practică.

Durata studiilor este de doi ani, timp în care elevul-ucenic beneficiază de bursă lunară și salariu de ucenicie achitat de agentul economic, asigurare medicală, asigurare socială.

Viitorii specialiștii vor fi pregătiți (cca 40% din volumul studiilor) în cadrul instituțiilor de învățământ, ce dețin o bază tehnico-materială bună de tehnica agricolă, ateliere mecanice și de exploatare, materiale metodice și didactice, cadre didactice calificate, iar instruirea practică (cca 60% din volumul studiilor) va fi realizată în cadrul companiilor dotate cu tehnică agricolă modernă, care aplică tehnologii agricole performante.

Potrivit administrațiilor colegiilor, aceasta este o specialitate cu relevanță și competitivitate pe piața muncii, pentru că va asigura sectorul agricol cu specialiști competenți, calificați, relevanți în atractivitatea în sectorul agricol, fiind o perspectivă pentru o carieră de succes. Specialiștii se vor încadra cu succes în calitate de tehnician mecatronică, experți ai mașinilor și utilajelor agricole, manageri de vânzări ai tehnicii agricole, maistru, șef sector, etc..

Pentru a putea obține acces la studii elevii trebuie să aibă vârsta de 18 ani, studii medii de cultură generală, liceale, profesional tehnice secundare.

Colegiul Tehnic Agricol din Soroca dispune de 6 locuri vacante la buget. Colegiul Agroindustrial din Ungheni -12 locuri vacante la buget.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților