În ultimele șapte zile au fost înregistrate 308 cazuri de COVID-19 la 100 000 de persoane. Potrivit Ministerului Sănătății, este înregistrată o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 cu 16%, informează CURENTUL.
„80% din toate cazurile înregistrate în această săptămână, care sunt de circa 11 000 de persoane – nu sunt vaccinate. Media cazurilor se menține la 1639 cazuri în această săptămână. Unicul indicator mai optimist este rata de contagiozitate – 1,05 – este o speranță că pandemia nu o va lua prea repede din loc ca intensitate. De la sfârșitul lunii august am obținut o testare mai masivă în rândul populației, atât la testele realizate de persoanele care au simptome clinice, cât și de persoanele care călătoresc. Avem teste în fiecare instituție medicală, indiferent de zona rurală sau urbană, precum și în fiecare ambulanță”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă.
Ea a spus că, crește numărul copiilor infectați cu COVID-19. Astfel, în această săptămână numărul copiilor infectați cu coronavirus este de 1200 sau 3,7%. Totodată, este înregistrată o creștere de cazuri de COVID-19 la femeile gravide – de la 37 la 49 de cazuri în această săptămână. „Atenționăm toate femeile însărcinate că, la primele simptome de COVID – trebuie să contacteze medicul de familie, deoarece este foarte important ca ele să fie monitorizate din prima zi de boală, pentru că să evităm cazurile grave”, a precizat Nemerenco.
De asemenea, ministrul a menționat că de 3 săptămâni a fost creată o echipă formată din studenții anului 6 de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care sunt dislocați la serviciul 112 și monitorizează toate persoanele care sunt infectate cu COVID-19.
Referitor la vaccinurile recepționate, Ala Nemerenco a spus: „În total, Republica Moldova a recepționat circa 2 milioane de vaccinuri și absolut niciun vaccin nu a avut un termen de valabilitate trecut sau foarte critic. De asemenea, Ministerul Sănătății este în negocieri și discuții pentru a procura vaccinul „Sputnik V””.
Ministrul Sănătății a venit și cu o noutate bună pentru cetățenii RM privind certificatul de vaccinare: „Certificatul nostru digital, eliberat de autoritățile din RM, a fost testat cu succes și acum trebuie să așteptăm decizia de echivalare de la Comisia Europeană. Prin urmare, acest certificat va fi echivalent cu certificatul european”.
În ceea ce ține de vaccinarea copiilor cu vaccinul Pfizer, Nemerenco a spus: „În baza tuturor datelor pe care le-au publicat instituțiile internaționale și în baza experienței altor țări, la momentul de față nu există nici un impediment pentru părinții care doresc și au inițiativa personală să vaccineze copiii de la 12 la 18 ani. Ei vor trebui să semneze un acord în care se precizează că inițiativa aceasta este venită din partea lor”.
Cristina Jicol