Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a avut o întrevedere cu noul director al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID), Milo Stevanovich, în cadrul căreia au fost discutate obiectivele realizate până la această etapă și acțiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare în cadrul cooperării dintre cele două părți, transmite CURENTUL.
Dezvoltarea sistemului informatic e-AEO și asistență la elaborarea legislației destinată sistemului de procesare prealabilă a coletelor transmise prin intermediul poștei rapide sunt doar câteva activități comune ale Serviciului Vamal și Programului USAID, aflate în proces de implementare.
În cadrul întrevederii au fost prezentate funcționalitățile și avantajele principale ale platformei e-AEO, care se află în fază activă de implementare. Astfel, sistemul informatic va automatiza integral procesul de autorizare și monitorizare a Programului AEO, precum și va asigura gestionarea eficientă a riscurilor. Deținătorii statutului AEO vor beneficia de avantaje reale, precum: securitate, comunicare directă cu organul vamal, accesibilitate, transparență, informație centralizată ș.a. Sistemul informatic urmează să fie lansat oficial până la sfârșitul anului 2021.
Până la această etapă Serviciul Vamal a reușit să implementeze, cu sprijinul Programului USAID, cinci proiecte de importanță strategică pentru instituție: Modulul TIR-EPD; digitalizarea borderoului de transport în Asycuda World; Punctul de informare pentru comerț extern (parte integrantă a Centrului Unic de Apel) și modernizarea integrală a Centrului Unic de Apel; Portalul de Informații Comerciale și noua pagină web a Serviciului Vamal. Toate aceste proiecte au fost elaborate cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor prestate de instituție, de a simplifica accesul la informații de interes public, precum și de a aplica soluții comerciale digitale moderne.
Igor Talmazan l-a felicitat pe noul director al Programului USAID pentru mandatul ce i-a fost încredințat, exprimându-și convingerea că relațiile de colaborare instituite vor continua să genereze noi proiecte de succes.
La rândul său, Milo Stevanovich a salutat deschiderea manifestată de Serviciul Vamal și a dat asigurări că va susține toate demersurile instituției orientate spre simplificarea procedurilor vamale și facilitarea comerțului.
În zilele următoare, responsabilii de la Serviciul Vamal îl vor însoți pe noul director al Programului USAID în vizite de lucru la posturile vamale Leușeni și Palanca, în cadrul cărora îi vor fi prezentate, din punct de vedere practic, procedurile de control la frontieră.
NOTĂ: Colaborarea dintre Serviciul Vamal și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova a început în anul 2018, fiind semnat un Plan de acțiuni în acest sens. Programul vine să sprijine instituțiile guvernamentale din Republica Moldova în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în particular, a celor prevăzute la capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Acesta mai urmărește să contribuie la realizarea reformelor de reglementare și stimulare a afacerilor, la îmbunătățirea comunicării strategice dintre sectoarele public și privat prin dezvoltarea dialogului reciproc, consolidarea și cooperarea strânsă cu organizațiile profesionale, în special cu cele din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, precum și cu presa economică.
Cristina Pendea