Șantierul de construcție a unui nou bloc de studii a fost inaugurat la 19 iunie 2020, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din mun. Comrat, UTA Găgăuzia. Proiectul este finanțat în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României și implementat prin Hotărârile Guvernului nr. 436/2014 și nr. 487/2019 de Instituţia Publică „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” (IP FISM), informează CURENTUL.
Împreună cu Irina Vlah, Guvernatorul UTA Găgăuzia, șantierul a fost vizitat de Prim-ministrul Ion Chicu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, ministru al Educației Culturii și Cercetării dl Igor Șarov, vice-directorul IP FISM, Sergiu Niculiță, alți oficialități.
„Acest eveniment este unul istoric, pentru că se construieşte o şcoală, un obiectiv cu o semnificație atât de importantă. Este un semnal că societatea revine la normalitate. Am început să ne gândim în mod real la generațiile viitoare. Mulțumim poporului român pentru suportul în construcția acestei şcoli. Felicit autoritățile din UTA Găgăuzia pentru eforturile care le depun în educarea societății”, a menționat Premierul.
La moment în liceu învață 476 de elevi, iar blocul existent nu dispune de spații necesare pentru realizarea procesului educațional calitativ.
Blocul nou de studii va avea mai multe din facilități care lipsesc la moment: sală de sport, cabine de baie, cantina, bloc sanitar, bibliotecă, laboratoare pentru lecțiile de fizică, chimie și biologie. Totodată, în cadrul proiectului, vor fi executate și lucrări de modernizare a blocului existent, precum adaptarea blocurilor sanitare pentru elevii cu nevoi speciale, reamenajarea unor birouri administrative în săli de studii.
Costul total al lucrărilor se estimează la 20,7 milioane lei, dintre care suportul Guvernului României constituie 15 milioane lei și 5,7 milioane lei au fost oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din sursele Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”.
Construcția blocului va oferi condiții mai bune de studii şi mai multe posibilități pentru mai mulți copii.
Blocul de studii va fi dat în exploatare la începutul anului de studii 2021. Instituția va avea o capacitate pentru mai mult de 700 de elevi care vor învăța în limba română.
Cristina Pendea