Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, în cadrul ședinței, noua Metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE, stabilește: componenţa consumurilor şi cheltuielilor incluse la calcularea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat; modul determinării, aprobării şi aplicării preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale şi la gazul lichefiat.
„La elaborarea Metodologiei s-a ținut cont de următoarele principii cărora urmează să corespundă mecanismul aplicat la formarea prețurilor la produsele petroliere şi a gazului lichefiat: aprovizionarea fiabilă a consumatorilor cu produse petroliere şi a gazului lichefiat de calitate; acoperirea costului real al produselor petroliere şi a gazului lichefiat, taxelor vamale, accizelor, cheltuielilor de transportare, depozitare şi comercializare, precum şi cele pentru protecția mediului; includerea în preț a unei rate de rentabilitate necesare pentru continuitatea activității întreprinderilor; dezvoltarea concurenței loiale şi protecției drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului. Necesitatea aprobării noii metodologii a intervenit în urma publicării Legii nr.302 din 30 noiembrie 2018 pentru modificarea unor acte legislative (Monitorul Oficial n. r462-466 din 12.12.2018), care, în art. X, prevede modificări la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere în partea ce ține de formarea preţurilor la produsele petroliere, precum și stabilește, în art. XX, că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va aproba o nouă metodologie privind formarea şi aplicarea prețurilor la produsele petroliere, în concordanță cu legea nominalizată. Noile modificări la Legea nr.461/2001 privind piața produselor petroliere, care au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, prevăd că prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%”, se spune în comunicat.
Andriana Cheptine