[ X ]
Norul radioactiv din Rusia – periculos pentru Republica Moldova? Ce spun experții autohtoni
29 Noiembrie

Experții autohtoni dau asigurări că norul radioactiv care provine de la o instalație de tratare a combustibilului din Rusia, unde ar fi avut loc un accident nuclear, nu prezintă pericol pentru sănătatea cetățenilor Republicii Moldova, informează CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, prim-vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Balan, susține că situația nu este alarmantă.

„E adevărat că au fost înregistrate valori puțin mai mari decât în modul obișnuit, dar nu există nici o primejdie pentru populație. Serviciul Meteorologic dispune de o rețea de monitorizare în regim online a gama-fondului, la care parametrul dat a înregistrat valori caracteristice teritoriului, sub plafonul de 0.25 Micro Zibert”, a declarat Violeta Balan.

Ea a menționat că „norul radioactiv s-a extins pe zona de sud a Europei, reușind să ocolească teritoriul Moldovei”.

De asemenea, experta susține că toate concentrațiile măsurate în Europa nu pun în pericol sănătatea publică, întru-cât izotopul radioactiv Ruteniu-106 care a fost depistat, este un produs de divizare a atomilor într-un reactor și este, de asemenea, utilizat în anumite tratamente medicale.

Dumitru Garcaliuc, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților