Campania „Cunoaște dreptul tău electoral” a ajuns astăzi în raioanele de nord ale țării. Vasile Postolache și Ludmila Lupașco, membri ai Comisiei Electorale Centrale, au discutat cu autoritățile locale din Briceni și Edineț despre noile prevederi din Codul electoral și alte aspecte ce țin de organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale, care vor avea loc în toamna anului curent.
Membrii Comisia au vorbit despre principalele modificări care țin nemijlocit de competența autorităților publice locale. Au fost discutate aspecte privind înregistrarea candidaților, cum vor fi tipărite listele electorale, finanțarea campaniilor electorale și oferirea donațiilor către concurenții electorali, dar și cum vor activa consiliile electorale de circumscripție odată cu permanentizarea acestora.
Funcționarii locali au venit și cu unele propuneri, ca de exemplu persoanele care candidează la funcția de consilier local să aibă domiciliul în localitatea în care candidează, iar cei pentru funcția de primar să dețină studii superioare. De asemenea, participanții au propus reducerea ratei de participare de 1/5 pentru turul II, la alegerile locale.
Participanții au mai abordat subiecte referitoare la păstrarea buletinelor de vot și listelor electorale după alegeri, s-au interesat dacă candidații independenți pot propune propria listă de candidați pentru funcția de consilier local și au punctat că nu ar trebui să existe suport din partea partidelor politice, dacă persoana a decis să candideze independent. Totodată, funcționarii s-au interesat despre necesitatea introducerii posibilității de votare cu actele expirate.
Reamintim, campania „Cunoaște dreptul tău electoral” va derula pe parcursul a patru luni, timp în care membri și funcționari din cadrul Aparatului CEC vor informa funcționarii publici locali despre noile prevederi legale în domeniul electoral. Anterior, acțiuni similare s-au desfășurat în raioanele Glodeni, Strășeni, Ocnița, Dondușeni și mun. Bălți. Săptămâna viitoare campania va continua în alte 3 raioane.
Campania este organizată în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului American oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.