[ X ]
Noile modificări privind impozitarea câștigurilor din jocurile de noroc
19 Ianuarie

Ministerul Finanţelor (MF) comunică că au fost operate modificări privind calificarea drept sursă de venit neimpozabilă în mărime totală a câştigurilor obţinute de la campaniile promoţionale şi/sau din loterii, cu excluderea impozitării finale la sursa de plată a acestor câştiguri şi a celor din pariurile sportive, transmite CURENTUL.

Legea urmează să între în vigoare începând cu data publicării acesteia în Monitorul Oficial, adică 06.01.2017.

Modificările şi/sau completările Codului fiscal se pun în aplicare peste 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Modificările operate vor intra în vigoare la 5 iulie 2017.

Astfel, până la data de 4 iulie 2017 inclusiv, câştigurile obţinute de la campaniile promoţionale şi/sau din loterii şi/sau din pariurile sportive se vor impozita în conformitate cu prevederile Codului fiscal şi anume:

– câştigurile de la campaniile promoţionale şi/sau din loterii şi/sau din pariurile sportive, în partea în care valoarea fiecărui câştig nu depăşeşte 10% din scutirea personală constituie surse de venit neimpozabile;

– fiecare plătitor de câştiguri urmează să reţină şi să verse la buget un impozit în mărime de:

– 18% din câştigurile de la jocurile de noroc, cu excepţia câştigurile de la campaniile promoţionale şi/sau din loterii, şi/sau din pariurile sportive;

– 18% din câștigurile de la campaniile promoţionale şi/sau din loterii, şi/sau din pariurile sportive, în partea în care valoarea fiecărui câştig depăşeşte 10% din scutirea personală, dar nu depăşeşte 50 mii lei;

– 25% din câştigurile de la campaniile promoţionale şi/sau din loterii, şi/sau din pariurile sportive, în partea în care valoarea fiecărui câştig este egală sau depăşeşte 50 mii lei.

Suplimentar la cele menţionate, comunicăm că, începînd cu 01.10.2017, noţiunea de câştiguri în scopul impozitării se defineşte după cum urmează:

Câştiguri – veniturile brute obţinute de la jocurile de noroc, loterii şi de la campaniile promoţionale atât în formă monetară, cât şi nemonetară. În scopul aplicării prezentei noţiuni, câştigul de la jocurile de noroc realizat în cazinouri sau la automatele de joc reprezintă valoarea diferenţei pozitive dintre suma cîştigată şi suma mizată, confirmată documentar. În celelalte cazuri, câştigul reprezintă suma totală câştigată (art.12 pct.14) din Codul fiscal).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților