[ X ]
[ X ]
[ X ]
Noi prevederi pentru sporirea transparenței acționariatului băncilor
9 Iunie

Cabinetul de miniștri a aprobat modificări și completări ale cadrului juridic actual pentru sporirea transparenței acționariatului din sectorul bancar, transmite CURENTUL.

Proiectul de lege vine cu modificări și completări la legile cu privire la instituțiile financiare, societățile pe acțiuni, piața de capital, redresarea și rezoluția băncilor și activitatea băncilor.

În particular, va fi expusă în mod expres derularea și finalitatea procedurilor de anulare, emitere și vânzare a cotelor de participare în cazul nerespectării cerințelor privind acționariatul în capitalul băncilor.

Amendamentele urmăresc o mai bună guvernanță corporativă și atragerea investitorilor de calitate în sistemul bancar. Aceste prevederi au drept scop asigurarea stabilității sectorului bancar, păstrarea funcțiilor și direcțiilor principale de activitate ale băncilor, protecția intereselor deponenților și a altor creditori.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional și este de o importanță majoră pentru sistemul bancar din Republica Moldova. Documentul a fost consultat cu agențiile și ministerele conexe și cu experții internaționali, inclusiv ai FMI. Prevederile proiectului vor contribui la îmbunătățirea gestionării afacerilor în sectorul bancar de către acționarii care întrunesc cerințele legislației bancare.

De asemenea, Guvernul a avizat pozitiv o inițiativă legislativă de modificare și completare a unor acte legislative, cu scopul de a clarifica prevederile normei legale aplicabile proceselor în derulare la momentul adoptării legii, privind modul de determinare a termenului și a prețului de vânzare a acțiunilor băncii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților