[ X ]
[ X ]
[ X ]
Noi măsuri pentru asigurarea unui mediu de activitate mai favorabil pentru agenții economici
14 Aprilie

Planul de acţiuni pentru implementarea, în anii 2018-2020, a Strategiei reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020 a fost aprobată. Măsurile planificate vor asigura un mediu de activitate mai favorabil pentru agenții economici din țară, transmite CURENTUL.

Planul prevede continuarea optimizării cadrului de reglementare şi a procedurilor administrative. În domeniul fiscal și vamal, va fi implementat modul de înregistrare online a activităţii independente în Sistemul Informaţional al Serviciului Fiscal de Stat, precum și a contului unic de achitare al contribuabilului. De asemenea, vor fi simplificate și uniformizate procedurile de vămuire a mărfurilor, va fi elaborat un nou Cod vamal, implementat Ghişeul unic la frontieră şi Sistemul computerizat de tranzit.

În domeniul actelor permisive, este planificată deschiderea ghișeelor unice în regiunile țării, pentru a facilita accesul întreprinzătorilor la serviciile necesare. Documentul mai prevede continuarea reformei controalelor de stat, inclusiv reorganizarea Registrului de stat al controalelor, astfel încât acțiunile de control a activității agenților economici să fie planificate și monitorizate la nivel central.

De asemenea, sunt prevăzute acțiuni pentru implementarea Programului pe termen mediu de elaborare a planurilor urbanistice la nivel de localităţi pe anii 2017-2020 și asigurarea accesului liber la normativele tehnice în construcţii.

Alte măsuri vizează îmbunătăţirea comunicării cu reprezentanții comunității de afaceri și a societății civile și implicarea acestora în procesul de elaborare a reformelor în domeniu.

Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020 este ghidată de trei obiective generale de bază: dezvoltarea unui sistem de reglementare facilitator, dezvoltarea stimulentelor pentru implementarea eficientă a reformelor și îmbunătăţirea comunicării şi încurajarea participării la reforme a părţilor interesate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților