[ X ]
[ X ]
[ X ]
Noi măsuri de stimulare a angajării persoanelor cu dizabilități, aprobate conceptual de deputați
22 Aprilie

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de lege prin care se instituie măsuri de stimulare a angajării persoanelor cu dizabilități. Urmează a fi modificate Codul muncii și Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, transmite CURENTUL.

Se propune o redacție nouă a noțiunii „adaptarea locului de muncă”, care ar reprezenta, potrivit formulării propuse, totalitatea acțiunilor întreprinse de către angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la muncă și creșterea randamentului la locul de muncă al persoanei cu dizabilități, ținând cont de necesitățile individuale ale persoanei respective, prin utilarea cu echipamente, dispozitive și tehnologii de acces, prin angajarea personalului de suport și prin adaptarea spațiului (amenajare de rampe, grupuri sanitare accesibile, instalarea de mijloace de orientare tactilă sau vizuală), cu excepția clădirilor noi și a celor aflate în proces de reconstrucție.

De asemenea, se propune ca angajatorului care angajează pe o perioadă nedeterminată șomeri din categoriile persoanelor cu dizabilități, să-i fie majorată subvenția lunară de la 30% la 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

Totodată, este prevăzută extinderea categoriilor de angajatori cărora să li se acorde subvenții pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, de această facilitare ar urma să beneficieze angajatori publici și privați, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică.

Totodată, proiectul prevede că persoana cu dizabilități accentuate sau severe, șomeră, care se angajează pe o perioadă nedeterminată sau determinată, poate beneficia, la solicitare, pe toată durata angajării de o subvenție lunară neimpozabilă, pentru acoperirea cheltuielilor de transport.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dan Perciun.

Proiectul urmează a fi dezbătut în lectura a doua.

Inapoi la arhiva noutaților