Asociația Promo-LEX, a prezentat, astăzi, cel de-al 4-lea Raport cu privire la misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, informează CURENTUL.
Directorul Promo-LEX, Pavel Postica, în același timp, s-a referit la unele intimidări. „Cu regret, sunt atestate noi cazuri de intimidare ale observatorilor. Sunt cazuri în care colegii noștri din teritoriu sunt intimidați. În astfel de activități sunt implicați și reprezentanți ai administrațiilor publice locale”, a declarat el.
Prin urmare, Postica a oferit detalii cu privire la raport. „În cel de-al 4-lea raport sunt reflectate constatate observările care au fost în perioada 23 ianuarie – 5 februarie 2019. Femeile, totuși, sunt plasate în partea inferioară a listei, de cele mai dese ori. Cele mai multe respingeri ale candidaților în cursa electorală sunt în circumscripția nr. 48, aici sunt 6 cazuri. Dacă să vorbim de partide, Partidul Național Liberal – 5 cereri de respingere, Partidul ȘOR și Partidul Nostru – 4, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – 3, Partidul Liberal – 2, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și blocul ACUM – 1”, a comunicat Postica.
Totodată, el a vorbit despre prestația concurenților electorali. „Concurenții electorali au devenit brusc foarte activi. Cei mai activi sunt candidații PSRM – 38%, Partidul Democrat – 26 %, Partidul ȘOR – 24%. În același timp, sunt 4 cazuri de oferire a cadourilor. În 3 dintre ele sunt implicați reprezentanții Partidului ȘOR, 1 – PSRM. Concurenții electorali sunt destul de transparenți în a raporta cheltuielile vizibile. Mai complicat este să raporteze cheltuielile de remunerare a muncii, a transportului, de organizare a evenimentelor. 5 cazuri au fost înregistrate, la fel, în care concurenții electorali au fost antrenați în utilizarea discursului denigrator”, a precizat el.
Potrivit Asociației Promo-LEX, va fi publicat și al 5-lea raport privind misiunea de observare a alegerilor din 24 februarie 2019.
Mihaela Conovali