Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba, agenda discuțiilor fiind o continuitate a eforturilor consecvente de fortificare a dialogului moldo-ucrainean, care a avansat semnificativ în ultimul timp datorită contactelor de lucru frecvente la nivelul președinților ambelor țări, transmite CURENTUL.
Vicepremierul Nicu Popescu a punctat că împreună cu Ucraina și Georgia, în formatul Trio Asociat, cele trei state împărtășesc o serie de obiective cu partenerii europeni: consolidarea dialogului politic și de securitate cu UE, integrarea economică și sectorială, în special implementarea zonei de liber schimb și integrarea în piața internă a UE, precum și agenda digitală.
„Am vorbit cu domnul ministru și despre proiectele comune care vin să conecteze mai bine infrastructura ambelor țări, unul dintre care este construcția podului rutier peste râul Nistru în apropierea localităților noastre Cosăuți și Yampil. Acesta va asigura un coridor de tranzitare a teritoriului Republicii Moldova către Uniunea Europeană, inclusiv va reduce considerabil timpul de deplasare din Chișinău spre Kiev. Grupul de lucru se va reuni deja în prima jumătate a lunii noiembrie pentru a avansa acest proiect strategic”, a declarat Nicu Popescu.
Miniștrii de externe Nicu Popescu și Dmytro Kuleba au menționat intenția de a identifica soluții concrete pentru fiecare cetățean, un pas în acest sens fiind reducerea tarifelor de roaming între state și promovarea acestui obiectiv și cu Uniunea Europeană.
„Am stabilit să dinamizăm această inițiativă pe platforma Parteneriatului Estic, dar și să semnăm în timpul apropiat cu Ucraina acordul privind călătoriile reciproce ale cetățenilor în baza buletinului de identitate biometric, ceea ce va facilita fluxurile de turiști și interacțiunea oamenilor de afaceri între ambele state”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.
Oficialii s-au referit și la necesitatea creșterii în interes reciproc a schimburilor comercial-economice, în acest scop fiind planificată organizarea la Chișinău a unui forum al oamenilor de afaceri.
„Este de neclintit sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor noastre recunoscute la nivel internațional”, adăugat șeful diplomației Nicu Popescu.
La ședința plenară a delegațiilor, viceprim-ministrul Nicu Popescu a exprimat recunoștință părții ucrainene pentru poziția activă și rolul constructiv al Kyiv-ului în procesul de reglementare transnistreană, fiind reiterată poziția Republicii Moldova privind susținerea Ucrainei în eforturile ei de identificare a unei soluții politico-diplomatice pentru conflictul din estul statului vecin.
Pe linia ministerului de externe, miniștrii au agreat cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, inclusiv pe platforma ONU, OSCE, Consiliului Europei, reiterând disponibilitatea pentru un sprijin reciproc, în conformitate cu interesele naționale ale ambelor state.
Cristina Pendea