[ X ]
[ X ]
[ X ]
Nicolae Rapcea: Ministerul Diasporei ar fi o punte reală dintre R.Moldova și conaționalii aflați peste hotare
28 Iunie

Președintele Partidului „Forța Diasporei”, Nicolae Rapcea, susține că apreciază lucrurile bune care s-au făcut pentru diasporă, dar consideră că nu a fost valorificat potențialul ce ar putea rezulta dintr-o colaborare mult mai eficientă între conducerea țării și cetățenii plecați ori stabiliți cu traiul peste hotare. Despre aceasta politicianul a declarat în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, oferind mai multe detalii despre inițiativa de a crea Ministerul Diasporei.

”Biroul pentru Relații cu Diaspora nu dispune de prerogative și nici statutul nu-i permite astfel încât potențialul diasporei să poate fi utilizat în interesele țării. Instituția a fost o soluție bună la etapa în care a fost formată, acum însă se impune o altă abordare. Prin urmare, am venit cu propunerea către conducerea ţării să examineze la modul serios inițiativa creării unui Minister al Diasporei. Un astfel de minister ar fi o punte reală dintre Republica Moldova și conaționalii aflați peste hotare și ar oferi platforma necesară ca enormul potențial să fie valorificat în beneficiul Republicii Moldova”, a explicat Rapcea.

Potrivit lui, la modul practic acest minister poate fi dezvoltat în baza Biroului de Relații cu Diaspora.

”La prima etapă vorbim de nivelul de reprezentare şi marja de acţiune. Fiind membru al Guvernului, conducătorul ministerului nou creat ar avea mult mai multe posibilităţi de a afla problemele cetățenilor și împreună cu un anumit număr de angajați să găsească soluţii pentru ele. Totodată, ar putea fi valorificate oportunităţile ce vor apărea. În plus, ministerul ar putea prelua elemente din structura actuală a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul cărora funcţionează departamente specializate în funcţie de arealul geografic. Astfel, am fi siguri că ajungem cu acţiunile şi soluţiile noastre în toate zonele populate de diasporă şi asigurăm o punte de legătură reală, pe platforma căreia şi ar avea loc valorificarea potenţialului diasporei în beneficiul Republicii Moldova”, susține președintele Partidului ”Forța Diasporei”.

Totodată, el a asigurat că ”noi, reprezentanții diasporei, suntem deschiși să participăm direct la orice acțiune ce va conduce la crearea acestui nou minister, punând la dispoziția guvernării experiența și cunoștințele pe care le avem.”

”Suntem siguri de reușita acestui proiect și sperăm că guvernarea va avea voința politică necesară pentru a-l demara și implementa în interesul Republicii Moldova, al cetățenilor țării noastre.

Am îndemnat conducerea de vârf să trateze eventuala constituire a acestui minister drept o investiție de succes. Desigur, aceasta nu va însemna că noua instituție va deveni un contribuabil direct la bugetul țării, dar plusvaloarea pe care o va genera, cu siguranță, va aduce beneficii mult mai mari țării decât cheltuielile ce le va provoca.

Mai mult decât atât, formarea acestui minister ține de timp. Dacă acest lucru nu îl va face actuala guvernare, atunci îl vom constitui noi, atunci când vom avea, inclusiv pârghii administrative. Acest minister este necesar şi, mai devreme sau mai târziu, va apărea”, a concluzionat Nicolae Rapcea.

Inapoi la arhiva noutaților