[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Nicolae Rapcea: Drumul pe care ne-am angajat să-l parcurgem nu-i ușor, dar, cu siguranță, vom reuși 
21 Iunie

Nicolae Rapcea, președintele Partidului „Forța Diasporei”, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre problemele cetățenilor, acțiunile sale recente și despre ceea ce și-a propus în calitate de politician. 

TRIBUNA: De ce ați considerat necesar și oportun să veniți cu o scrisoare deschisă, inclusiv, către Președintele țării, Maia Sandu, prin care îi cereți în mod oficial să se implice în soluționarea problemelor actuale din sectorul aviației?

Nicolae Rapcea: Mesajul meu către Președintele Maia Sandu a venit după ce am primit mai multe mesaje din partea cetățenilor, în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu diferite grupuri de moldoveni din câteva orașe din Germania, precum – Berlin, Köln, Düsseldorf, Bonn.

Oamenii spun că vor să ajungă în țară, din diferite motive, dar zborul cu avionul începe să devină iarăși un lux, la fel ca și acum 10-15 ani, din cauza problemelor de pe piața aviatică. Prețurile biletelor sunt destul de costisitoare, multe curse se amână de la o zi la alta, nu avem companii low-cost care să opereze zboruri din cauza condițiilor nefavorabile, dar și a taxelor aeroportuare destul de mari.

Știm că Președintele țării nu are atribuții directe în domeniul aviației civile, dar cetățenii așteaptă să fie soluționată, cât mai curând posibil, această problemă. Oamenii recunosc faptul că votul dat PAS-ului la alegeri a fost, de fapt, vot pentru Președintele Maia Sandu. Prin urmare, venim cu rugămintea de a nu rămâne indiferentă la apelul cetățenilor.

Știm că are un instrument de lucru eficient – Consiliul Suprem de Securitate. Iar situaţia gravă de pe piaţa aviaţiei civile cu siguranţă poate fi subiectul unei şedinţe extraordinare CSS.

Noi, cei din diasporă, dar și cei de acasă, suntem la curent cu abaterile comise de unele companii avia și suntem de acord să fie pedepsiți. Dar retragerea aeronavelor cu care au operat zboruri n-ar trebui să-i afecteze direct pe cetățeni. E necesar să fie găsite soluții de alternativă în regim de urgență. Mai mult decât atât, statul trebuie să aibă grijă să nu se formeze breșe pe piață, iar dacă ele apar, atunci să fie oferite alternative acceptabile.

Cetățenii vor ca președintele țării să vină cu demersurile de rigoare către autoritățile competente pentru a investiga modul în care companiile avia stabilesc prețurile la bilete. Știm că este vorba de o piață liberă, dar în situații de criză, totuși, ar trebui, stabilite anumite plafoane de referință.

În plus, am mai solicitat şefului statului să convoace la discuții instituțiile abilitate pentru a dispune crearea condițiilor necesare pentru atragerea companiilor avia ce operează zboruri low-cost. De ce aceste companii pot activa oriunde numai nu în Republica Moldova?

T.: Aţi primit vreun răspuns de la Preşedinţie?

N.R.: Sper că demersul meu va fi examinat cu maximă responsabilitate. În alte circumstanțe, am putea deduce că șeful statului are alte priorități decât necesitățile și problemele cetățenilor.

De altfel, se admite situația în care să nu primim, oficial, un răspuns în termeni rezonabili. Pentru noi, Partidul Politic „Forța Diasporei” este important să se acționeze, să existe un anumit grad de receptivitate la apelurile disperate ale cetățenilor.

T.: Recent aţi venit cu o propunere către conducerea de vârf a țării în care ați menționat despre necesitatea creării unui Minister al Diasporei. Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre etapa la care se află în prezent această inițiativă?

N.R.: Și această propunere a venit urmare a mai multor discuții cu conaționalii noștri stabiliți în Germania. Discuțiile cu ei s-au axat în mare parte pe un singur subiect, cum autoritățile din țară abordează diaspora și cum ar putea fi îmbunătățită situația la nivel de conlucrare și colaborare. Noi apreciem lucrurile bune care s-au făcut pentru diasporă, dar considerăm că nu a fost valorificat potențialul ce ar putea rezulta dintr-o colaborare mult mai eficientă între conducerea țării și cetățenii plecați ori stabiliți cu traiul peste hotare. Biroul pentru Relații cu Diaspora nu dispune de prerogative și nici statutul nu-i permite astfel încât potențialul diasporei să poate fi utilizat în interesele țării. Instituția a fost o soluție bună la etapa în care a fost formată, acum însă se impune o altă abordare. Prin urmare, am venit cu propunerea către conducerea ţării să examineze la modul serios inițiativa creării unui Minister al Diasporei. Un astfel de minister ar fi o punte reală dintre Republica Moldova și conaționalii aflați peste hotare și ar oferi platforma necesară ca enormul potențial să fie valorificat în beneficiul Republicii Moldova.

La modul practic acest minister poate fi dezvoltat în baza Biroului de Relații cu Diaspora. La prima etapă vorbim de nivelul de reprezentare şi marja de acţiune. Fiind membru al Guvernului, conducătorul ministerului nou creat ar avea mult mai multe posibilităţi de a afla problemele cetățenilor și împreună cu un anumit număr de angajați să găsească soluţii pentru ele. Totodată, ar putea fi valorificate oportunităţile ce vor apărea. În plus, ministerul ar putea prelua elemente din structura actuală a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul cărora funcţionează departamente specializate în funcţie de arealul geografic. Astfel, am fi siguri că ajungem cu acţiunile şi soluţiile noastre în toate zonele populate de diasporă şi asigurăm o punte de legătură reală, pe platforma căreia şi ar avea loc valorificarea potenţialului diasporei în beneficiul Republicii Moldova.

Noi, reprezentanții diasporei, suntem deschiși să participăm direct la orice acțiune ce va conduce la crearea acestui nou minister, punând la dispoziția guvernării experiența și cunoștințele pe care le avem. Suntem siguri de reușita acestui proiect și sperăm că guvernarea va avea voința politică necesară pentru a-l demara și implementa în interesul Republicii Moldova, al cetățenilor țării noastre.

T.: Proiectul necesită anumite cheltuieli financiare?   

N.R.: La modul practic, admitem faptul că lansarea acestui proiect are nevoie de anumite resurse financiare. Am îndemnat conducerea de vârf să trateze eventuala constituire a acestui minister drept o investiție de succes. Desigur, aceasta nu va însemna că noua instituție va deveni un contribuabil direct la bugetul țării, dar plusvaloarea pe care o va genera, cu siguranță, va aduce beneficii mult mai mari țării decât cheltuielile ce le va provoca.

Mai mult decât atât, formarea acestui minister ține de timp. Dacă acest lucru nu îl va face actuala guvernare, atunci îl vom constitui noi, atunci când vom avea, inclusiv pârghii administrative. Acest minister este necesar şi, mai devreme sau mai târziu, va apărea.

T.: În ce mod veți pune la dispoziția cetățenilor platforma de acțiune a Partidului Politic „Forța Diasporei”?

N.R.: Recent, am reiterat în mod public, disponibilitatea de a le pune la dispoziţie platforma noastră tuturor celor ce vor să-şi valorifice potenţialul în beneficiul Republicii Moldova.

Nu este un secret că, cetățenii aflați peste hotare, de-a lungul anilor, au fost acei care, prin contribuție directă, au susținut Republica Moldova, jucând un rol social-economic important. De asemenea, ei au fost acei care, prin mobilizarea exemplară de care au dat dovadă în repetate rânduri, nu au permis ca țara noastră să devieze de pe calea democrației și integrării europene. Știu că au făcut aceste lucruri sincer, pentru că îşi iubesc țara și o poartă mereu în sufletele lor, așa cum o port și eu. Dar mai știu și că mulți dintre conaţionalii din diasporă sunt dezamăgiți de modul în care a fost gestionată contribuția cu care au venit și efortul pe care l-au depus. Aceasta însă nu trebuie să îi descurajeze sau să îi facă să-şi schimbe atitudinea față de patria noastră. Dezamăgirea trebuie să ne dea fiecăruia dintre noi un nou impuls, să fie o motivare în plus să ne implicăm și mai mult, și mai direct pentru a schimba în bine lucrurile în Republica Moldova.

În contextul acestei situații, Partidul „Forța Diasporei” și-a propus să ofere platforma sa tuturor celor care doresc să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova. Noi, făcând politică, nu ne dorim beneficii, noi vrem să ne ajutăm țara, căci nimeni nu cunoaşte mai bine decât cei din diasporă ce înseamnă dorul de Patrie, dorința de a reveni într-o zi acasă, într-o țară dezvoltată și prosperă.

Dacă nu ne vom implica, această dorință nu se va realiza. Fiecare dintre noi este specialist într-un domeniu anume, fiecare are o experiență și un potențial anume, fiecare dintre noi are anumite cunoștințe. Suntem diferiți, dar ceea ce ne unește este dorința sinceră de a ne ajuta țara, de a contribui la dezvoltarea ei. Vin cu îndemnul către diasporă să ne punem în valoare potențialul, cunoștințele și experiența pe care o avem pentru a transforma Republica Moldova într-un stat cu adevărat democratic, european modern, cu o veritabilă economie de piață și cu un înalt nivel de prosperitate. Exact ca și în țările în care muncim și trăim acum.

Fiecare dintre dumneavoastră este binevenit în echipa noastră. Nu e neapărat să aderați la Partidul Politic „Forța Diasporei” – singura condiție obligatorie este să vă doriți sincer o schimbare a lucrurile din țară, schimbare la care să fiți parte. Noi punem la dispoziția tuturor celor care cu adevărat își doresc acest lucru platforma necesară și instrumentarul de care dispunem ca fiecare să-și poată valorifica potențialul în beneficiul țării.

T.: Care sunt acțiunile de mai departe a partidului pe care îl conduceți?

N.R.: Atunci când am venit în politică, împreună cu colegii, ne-am propus drept scop să creștem nivelul de încredere al oamenilor în politicieni, să creștem acel flagel al speranţei că Republica Moldova poate deveni cu adevărat un stat modern, dezvoltat, cu instituţii democratice şi cu economie funcţională. Ne-am propus să valorificăm tot potenţialul de care dispunem ca să oferim oamenilor un trai decent, un nivel de prosperitate înalt, aşa cum îl merită. Scopurile noastre rămân valabile şi vom munci în continuare pentru realizarea lor. Da, suntem conştienţi că drumul pe care ne-am angajat să-l parcurgem nu e unul uşor, dar, cu siguranţă, împreună vom reuşi.

Inapoi la arhiva noutaților