[ X ]
[ X ]
[ X ]
Nicolae Damaschin: „De la 15 ani, când am început să muncesc, am promovat dragostea de Patrie”
27 August

Nicolae Damaschin, ex-vicepreședintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului al Republicii Moldova, ne-a declarat că în 26 de ani de Independență țara a avut parte de multe stagnări, piedici, care au făcut-o să bată pasul pe loc, despre aceasta ne-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Cu drag de țară”, dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova.

„De la dobândirea Independenței, țara noastră a parcurs o serie de etape care într-o manieră oarecare au făcut-o să propulseze, să se dezvolte, să-și atingă unele aspirații, să fie mai aproape de idealurile democratice și valorile europene, însă în același timp, cu tristețe trebuie să afirm că a avut parte de multe stagnări, piedici, acțiuni neprietenești și nepatriotice din partea unor actori care au influențat politicile statului, au făcut-o să bată pasul pe loc, să se pomenească cu un conflict armat înghețat pe teritoriul său și să își piardă o mulțime de cetățeni care au ales calea emigrării”, a spus Nicolae Damaschin.

Totodată, Nicolae Damaschin ne-a relatat că mereu a încercat să promoveze valorile naționale.

„Nutresc un sentiment profund de abnegație pentru Republica Moldova. Pentru țara mea de mic copil am luptat cu ideologiile impuse, am luptat cu înverșunare pentru limba română când ni se interzicea să o vorbim și să o studiem în școala din orașul natal Bender. De la 15 ani, când am început să muncesc, am promovat dragostea de Patrie, de valorile naționale, neam și limbă. Când am venit la Federația Organizațiilor Studențești și de Tineret am încercat împreună cu colegii mei să educăm într-un spirit patriotic și devotat Moldovei mii de studenți, care promovau idealurile naționale, drepturile fundamentale ale omului și valorile democratice”, a menționat Nicolae Damaschin.

De asemenea și cariera și-a dedicat-o țării prin care a promovat protejarea patrimoniului național.

„Toată cariera mea am dedicat-o țării noastre. Cât am activat la televiziunea națională am cultivat în emisiunile și filmele documentare regizate de mine, ideile naționale, dragostea de glie, patriotism, limbă și suveranitate. În cei șase ani de mandat la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, am promovat constant protejarea patrimoniului național în programele TV și radio, contentul în limba română, protejarea spațiului informațional autohton de propagandă străină, susținerea radiodifuzorilor în privința creării noilor programe care să promoveze valorile europene, dragostea de țară, cultura națională, am contribuit la dezvoltarea relațiilor de cooperare cu omologii noștri din UE și SUA, am reușit să dăm vizibilitate Republicii Moldova la forurile europene în domeniul audiovizualului, țara noastră fiind votată unanim de toți membrii platformelor internaționale conferindu-ne drepturi egale de membru, CCA moldovenesc fiind prezentat la nivel larg ca un model de bune practici referitor la diverse decizii de interes public”.

Nicolae Damaschin ne-a relatat că în ultimii ani piața audiovizuală s-a dezvoltat destul mult.

„Trebuie să afirm că piața audiovizuală s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani, începând cu anul 2010 când au apărut mai multe posturi TV, radio, presă scrisă și online, totuși constat că politica editorială a unei mari părți din acestea este influențată de unele forțe politice, economice, respectiv calitatea produsului mediatic în ultima instanță nu este cel mai calitativ, iar de suferit au tot cetățenii țării noastre”.

Cât privește greșelile care s-au comis în acești 26 de ani de Independență în Republica Moldova, Nicolae Damaschin le-a enumerat.

„Ca orice stat tânăr care abia își croiește soarta, greșelile nu pot fi evitate, însă cel puțin pot fi reduse. Consider că avem mult de pierdut în urma conflictului armat de pe Nistru, de asemenea, nivelul înalt al emigrării cetățenilor noștri și lipsa politicilor strategice în acest sens care ar crește nivelul de trai în țară, nu în ultimul rând dezbinarea existenței între clasele politice privind viziunea vectorului în care să se deplaseze politicile țării noastre, aceste lupte stagnează de 26 de ani evoluția Republicii Moldova și debusolează cetățenii acestei țări. Militez pentru promovarea vectorului european și alinierea în rândul marii familii europene, rezonez cu principiile și libertățile democratice și sper din tot sufletul cât de curând Republica Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene”.

Întrebat ce ar trebui de făcut în regim de urgență pentru a schimba situația în care se află R. Moldova, Nicolae Damaschin ne-a relatat.

„Schimbarea începe de la noi înșine. Să ne schimbăm viziunile perimate despre rolul nostru în societate, să contribuim fiecare la construirea acestei țări prin propriul exemplu, fără a apela la corupție, fără a căuta căi de a ne eschiva de la plățile fiscale, să respectăm legile și să fim cetățeni onești, dedicați Patriei și valorilor naționale. La nivel de strategii de țară, consider că sporirea nivelului de trai și al calității vieții ar aduce un aport la stabilitate socio-economică, ar îmbunătăți climatul investițional și de business, ar crea noi locuri de muncă și respectiv s-ar reduce enorm nivelul migrației cetățenilor”, a specificat Nicolae Damaschin.

Notă: Republicat din 25 august 2017.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților