[ X ]
Nicolae Ciubuc: Activitatea Comisiei privind substanțele minerale utile s-a încercat a fi compromisă
29 Decembrie

Președintele Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, deputatul Nicolae Ciubuc, în cadrul unui briefing, s-a referit la activitățile realizate de Comisie de la creare, informează CURENTUL.

„Drept obiectiv al acestei Comisii este elucidarea devierilor admise în gestionarea rezervelor de substanțe minerale utile, identificarea carențelor de ordin legal, identificarea și oferirea unei aprecieri a încălcărilor comise în acest domeniu”, a precizat, din start, parlamentarul.

Prin urmare, el a spus că termenul legal pentru această Comisie a fost stabilit, în cadrul ședinței, de 90 de zile. „Vreau să cred că, împreună cu membrii Comisiei, reprezentanții din toate fracțiunile vom reuși să ducem la bun sfârșit această sarcină. Totodată, reieșind din volumul mare de activități pe care ni le-am propus să le realizăm, nu exclud necesitatea prelungirii termenului de activitate. După aproximativ o lună de activitate, la 27 noiembrie a fost termenul când și-a început activitatea, noi am reușit să realizăm mai multe. Practic, în prima fază a acestor audieri am petrecut audierea tuturor instituțiilor de stat din domeniu”, a adăugat Ciubuc.

„Vreau să atrag și atenția că, cumva activitatea acestei Comisii s-a încercat a fi compromisă. Inițial, componența a fost aprobată în număr de 9 persoane – reprezentanții fiecărei fracțiuni. Iată că la ședința din 16 decembrie, Comisia a fost suplinită cu doi reprezentanți, acest lucru este contrar regulamentului. Încălcând principiul proporționalității”, a declarat Președintele Comisiei.

Revenind la subiectul anchetei, Ciubuc a spus că, Comisia a constatat o multitudine de probleme, de la lacunele de ordin legal – la o inaptitudine de acțiune din partea autorităților.

„Constatăm că, cadrul legal existent scoate în evidență posibilitatea de declarare parțială a volumelor și, respectiv, evaziune fiscală în acest domeniu. Evidențiem lipsa instrumentelor din partea statului în contracararea acestui fenomen. La fel, Comisia constată o neputință și lipsă de acțiune din partea autorităților statului, aici mă refer la lipsa de personali calificați. O altă problemă ține de lipsa de interacțiune interinstituțională. La fel, lipsa informațiilor din partea instituțiilor asupra fiecărei întreprinderi este o altă problemă. În același timp, un lucru constatat în cadrul audierilor ține de imperfecțiunile de ordin legal – dublarea atribuțiilor unor instituții, pe de altă parte lipsa de acoperire cu atribuții pentru alte instituții”, a conchis parlamentarul.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților