[ X ]
Interviu// Nica Gojan, liceana de 16 ani din R. Moldova admisă cu bursă completă la TUFTS University din SUA: Notele bune nu sunt suficiente ca să fii acceptată!
18 Februarie

Nica Gojan, o activistă pentru egalitate de gen din satul Geamăna, raionul Anenii Noi, este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Orizont, filiala Durlești și deja știe unde-și va continua studiile după absolvirea liceului. Ea a fost acceptată cu bursă completă la  Universitatea TUFTS  din SUA și este prima moldoveancă care-și va face studiile aici.  Cum i-a reușit, ce va studia în SUA și unde se vede peste 5 ani, Nica Gojan a vorbit în interviul pentru www.curentul.md.

Nica, tu ești una din elevele care știu unde-și vor continua studiile după BAC, deși e abia luna februarie. Povestește-ne unde ai fost admisă.

Sunt cea mai tânără și probabil singura Moldoveancă care a fost acceptată la Tufts University, una din cele mai importante și selective universități de cercetare din SUA, având o rată de acceptare de 9%. În ultimii doi ani am fost foarte axată pe reușitele mele, atât academice,  cât și extrașcolare. Eram sigură că vreau să îmi continui studiile în SUA, iar acolo notele bune nu sunt suficient  ca să fii acceptată. Începusem să mă pregătesc pentru procesul de aplicare din vara aceasta, iar primele formulare de aplicare le-am trimis în luna noiembrie. Până la Tufts am mai primit alte 2 scrisori de admitere.

De ce anume America/acest domeniu?

247187268_1496275110729630_5923003901104482790_n

Flexibilitatea și oportunitățile pe care le oferă sistemului educațional american este motivul pentru care am decis că vreau să merg acolo. Universitățile liberale din SUA au zeci de facultăți și specialități pe care le poți explora și nu trebuie să alegi doar una. Eu, de exemplu, plănuiesc să absolvesc cu două facultăți, una în domeniul social/civic cu accent pe drepturile femeilor și cea de-a doua într-un domeniu STEM pe care urmează să-l aleg.

Farmecul este că în primul an de universitate pot explora toate domeniile care îmi plac și în al doilea îmi declar facultățile pe care vreau să le fac. Pe lângă asta, îți poți schimba domeniul dacă consideri că ai făcut alegerea greșită.

La câte universități ai aplicat în total? Cum le-ai identificat?

Am aplicat la 20 de universități, aceasta fiind și limita de instituții la care poți aplica în SUA. Am creat lista cu ajutorul consilierei mele Julia Boca care mi-a explicat nuanțele procesului de aplicare. Fără ajutorul ei sunt sigură că procesul de aplicare prin care am trecut ar fi fost mai anevoios.

Am avut o varietate de criterii de selecție precum specialitățile și programele disponibile, viața în interiorul campusului/viața socială, organizațiile sau alte instituții cu care aveau parteneriate, dar și misiunea acestora. Cu toate acestea, factorul decisiv în lista mea de facultăți a fost ajutorul financiar și bursele disponibile pentru studenții internaționali.

Prin ce se deosebește Tufts University? Ce așteptări ai de la studiile de acolo? Apropo, cât costă un an de studii de acolo?

69466

Universitatea Tufts este o instituție academică de top cunoscută pentru programele sale de cercetare și educație riguroase și inovatoare. Universitatea are o reputație globală pentru excelența academică și pentru pregătirea studenților/studentelor ca lideri/lidere într-o gamă largă de profesii. Am ales Tufts pentru că este o instituție axată pe angajamentul civic și dezvoltarea unei viziuni globale pentru a putea adresa cele mai dificile probleme în momente de criză.

Am foarte multe așteptări, însă mai mult de la mine decât de la universitate pentru că vreau să valorific toate oportunitățile care îmi vor sta la dispoziție. Momentan urmează să decid dacă îmi voi petrece primul semestru în Peru, studiind necesitățile comunităților de acolo și lucrând cu ONG-uri pentru a îmbunătăți situația acestora. Iar pentru că Tufts e una dintre cele mai costisitoare universități din SUA, costul total pentru un an de studii este de 89 212$, fiind inclusă cazarea și mâncarea.

Tu ai reușit să obții o bursă completă. De ce crezi că ai fost selectată? Prin ce te-ai evidențiat?

Sunt sigură că pe lângă reușitele mele academice, activitățile extrașcolare și cariera mea de activistă pe care am construit-o în Moldova, au demonstrat angajamentul meu față de a face o adevărată schimbare în societate. Începând cu vârsta de 13 ani, am început să învăț despre mișcarea feministă din Republica Moldova și problemele invizibile cu care se confruntă fetele și femeile în viața de zi cu zi. Am reușit să absolvesc un program de voluntariat în cadrul organizației Feminismd, fondată de Milena Rusu, care mai apoi mi-a devenit mentoră atât pe plan profesional, cât și de aplicare la universitate. Ei îi datorez multe dintre succesele mele.

După absolvirea acestui program, am luat funcția de Coordonatoare a departamentului Advocacy & Planning în aceeași organizație împreună cu Oana Guțan. Treptat, am ajuns să conduc proiecte în valoare de 10 000$ în parteneriat cu Fondul Global pentru Copiii și UN Women Moldova pentru a promova egalitatea de gen în zonele rurale ale Republicii Moldova. Atât în organizații locale, cât și în cele internaționale precum Interact Chișinău, dețin funcții înalte de management care au demonstrat comitetului de admitere competențele mele. Deci nu e vorba doar despre voluntariat, ci și despre a avea inițiativă și abilități de lideră.

Când vei începe studiile în SUA? Vei locui în campus? Mai sunt moldoveni la această universitate?

Din câte cunosc eu, sunt prima moldoveancă acceptată la studii universitare acolo.

Încep studiile în SUA la sfârșitul lunii august. Mă bucur că am o comunitate care mă așteaptă acolo, inclusiv Jeremy Parks și Julia Boca, consilierii mei care m-au ajutat să trec prin acest proces de aplicare și m-au sfătuit constant; de asemenea și prietenii mei de la MIT și UPenn, care sunt amplasate aproape de universitatea mea.

 Familia ta se aștepta că vei fi acceptată în SUA? Te susțin?

Se așteptau că voi fi acceptată, însă nu știau cu siguranță dacă aș putea să merg, pentru că bursele sunt foarte rare și competitive în SUA, iar fără una nu aș dispune de resursele financiare pentru a învăța acolo. La început a fost foarte complicat, și le-a trebuit timp să se adapteze cu ideea că vreau să plec atât de departe, însă au văzut că sunt persuasivă în tot ceea ce fac și n-au avut încotro. Pot să spun cu certitudine că acest proces ne-a apropiat mai mult decât m-aș fi așteptat și în ciuda tuturor chinurilor din procesul de aplicare, nu aș schimba absolut nimic.

Apropo, mai contează cum vei susține BAC-ul?

IMG-1423

Odată ce ești acceptată, e necesar să-ți menții succesele academice (adică să nu cobori semnificativ mai jos), însă tot stresul din jurul examenului de Bacalaureat a dispărut pentru mine. Notele pe care le voi lua nu vor fi luate în considerare la fel de mult ca a colegilor/colegelor mele care aplică în Europa.

Ce sfaturi ai pentru liceenii din R. Moldova care visează să meargă la studii peste hotare în SUA?

Am 3 sfaturi pe care încerc să le evidențiez de fiecare dată când se apropie cineva de mine cu întrebări despre procesul de aplicare sau despre CV-ul meu.

1.Încetează să asculți toate sfaturile care vin de la persoane necalificate să vorbească despre procesul de admitere (mama, tata, vecinul, prietenul).

În Republica Moldova există sute de stereotipuri legate de acest subiect, în special ideea că dacă nu ești olimpic/ă nu ai șanse să intri. Eu am intrat la facultate fără să fi primit nici măcar o mențiune la vreo olimpiadă în ultimii 2 ani. Sau mai există ideea că dacă mergi în America la studii o să rămâi în datorii de milioane de dolari (care, din nou, este una complet falsă), pentru că fiecare facultate de acolo are un program pentru ajutor financiar, și majoritatea nu te vor accepta fără să-ți ofere exact atât cât ai nevoie pentru a merge.

2.Găsește un lucru de care ești pasionată și dedică-te pentru a ieși în evidență în acel domeniu. Adesea, pentru admiterile în SUA trebuie să demonstrezi că ai experiență și competențe în domeniul/domeniile de care ești pasionată, fie că astea sunt olimpiade academice, sportive sau activități civice ce țin de fondarea sau conducerea unor cluburi/organizații. Chiar și acea activitate pe social media (nr. de urmăritori, vizualizări) este una valoroasă în formularul tău de aplicare dacă într-adevăr ai succese și promovezi valori corecte.

3.Începe să te informezi cât mai devreme și cât mai mult posibil, întrucât sunt foarte multe aspecte ale sistemul american de admitere pe care ar trebui să le cunoști — e extrem de diferit de al nostru. Pe lângă acestea, este un proces complicat și anevoios iar eu aș recomanda să fii sincer/ă cu tine din start dacă poți într-adevăr să iei acest risc și să te dedici complet.

Unde te vezi peste 5 ani?

Mi-a fost adresată această întrebare de zeci de ori și de fiecare dată mi se schimbă răspunsul, însă un lucru rămâne la fel: mă voi întoarce acasă. Peste 5 ani, mă văd în America, finalizând primul meu an de lucru practic acolo și revizuind planurile mele de a reveni în Moldova. Dorința mea de a continua studiile peste hotare a fost mereu înrădăcinată în ideea că vreau să aduc acasă lucruri noi, revoluționare, cărora să mă dedic și să le implementez.

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Declarație: Când Andrei Năstase vorbea despre negocierea prețului la gaze în interesul cetățenilor... Demagogii de ocazie l-au acuzat că „alimentează războiul” că este inacceptabil ca dna Sandu să își piardă din ratingul personal
    Politică |
  2. Cornel Ciurea: Partidul Republican „Inima Moldovei” are şanse mari de a se impune în politica din R. Moldova şi de a deveni în scurt timp unul dintre principale partide ale ţării
    Politică |
  3. Oleg Braga: Prioritatea noastră absolută trebuie să fie stimularea investiţiilor, atât a celor străine, cât şi a celor autohtone
    Business |
  4. Manualul privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost lansat
    Politică |
  5. Aprobat de Parlament: Confecționarea sau comercializarea ilegală a uniformelor de serviciu ale militarilor va fi sancționată
    Social |
  1. Controlul de gestiune a fondurilor europene, discutat la ședința de coordonare a auditorilor la Ministerul Finanțelor
    Business |
  2. Manualul privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost lansat
    Politică |
  3. Declarație: Când Andrei Năstase vorbea despre negocierea prețului la gaze în interesul cetățenilor... Demagogii de ocazie l-au acuzat că „alimentează războiul” că este inacceptabil ca dna Sandu să își piardă din ratingul personal
    Politică |
  4. Mai mulți tineri, viitori juriști, au efectuat o vizită la Președinție
    Social |
  5. Aprobat de Parlament: Confecționarea sau comercializarea ilegală a uniformelor de serviciu ale militarilor va fi sancționată
    Social |