Necrolog
Petru Cărare
(13.02.1935-27.05.2019)
S-a stins din viață Petru Cărare, poet, prozator, publicist, dramaturg și traducător. A fost distins cu Medalia „Mihai Eminescu”, titlul onorific „Maestru al Literaturii”, Premiul Național pentru Literatură și este cavaler al Ordinului Republicii.
Născut în localitatea Zaim din r. Căușeni, la 12 februarie 1935, Petru Cărare absolvește în 1953, şcoala medie din Căuşeni, avându-l coleg de clasă pe maestrul Ion Ungureanu. În 1956, finalizează cursurile facultății de ziaristică în cadrul Şcolii Comsomoliste Centrale din Moscova. Revenit la Chişinău, refuză să colaboreze cu ziarul „Tânărul leninist” şi se angajează în calitate de traducător şi foiletonist la ziarul „Kolhoznicul Moldovei”. Stăpânit de un spirit al necesității de cunoaștere, în 1969, absolvește Cursurile Superioare de Literatură la Institutul de literatură „M. Gorki” din Moscova.
În 1959, debutează în activitatea editorială la „Cartea moldovenească” cu o traducere a volumului „Poezii” de Heinrich Heine. În aceluiași an, se află printre iniţiatorii serbării a 600 de ani de la descălecarea Moldovei şi împreună cu Ion Ungureanu şi alţi prieteni depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Urmare este eliberat din postul ocupat la ziarul „Chipăruş”;si este „exilat” la Telenești. Ulterior, opera sa rămâne în vizorul cenzurii sovietice. Volumul „Săgeți” (1972), cu un tiraj de 14 000 de exemplare se va afla pe rafturile librăriilor doar o singură zi. În același an, scriitorul este destituit din funcția de director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor.
Cu toate încercările și cenzura la care a fost supus de-a lungul carierei sale, Petru Cărare continuă să publice, inclusiv carte pentru copii. Este cunoscut datorită volumelor „Poiana veselă” (1963), „Ploaie cu soare” (1964), „Vânătorul” (1965), „Ce culoare are vântul?” (1968), „Umbrela” (1970) şi alte opere, care au contribuit semnificativ la educarea tinerii generații în spiritul valorilor naționale și general umane.
Ne exprimăm respectul pentru marele scriitor al genului satiric și umoristic al neamului, Petru Cărare, care și-a dedicat întreaga viață literaturii și valorilor naționale. Numele său este asociat cu epigrama și parodia. A condamnat viciile sociale de o manieră autentică, devenind un simbol al rezistenței prin scris.
Suntem profund îndurerați de această pierdere enormă și în aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Pavel Filip, Prim-ministru
Monica Babuc, ministru al Eucației, Culturii și Cercetării
Ion Tighineanu, președinte al Academiei de Științe
Arcadie Suceveanu, scriitor