[ X ]
Necesitatea unei strategii de dezvoltare a pomiculturii discutată de producătorii de fructe din țară
2 Martie

Anul 2017 a fost favorabil pentru membrii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct. Datorită condițiilor climaterice și cantității reduse de fructe produsă de țările Uniunii Europene, producătorii din Republica Moldova au obținut prețuri competitive la fructe, transmite CURENTUL.

În ultimii ani, grație cunoștințelor obținute şi noilor tehnologii preluate, a crescut ponderea fructelor moldovenești de calitate superioară ce pot concura cu cele din UE. În anul 2017, producătorii de fructe au reușit să exporte cantități semnificative de fructe în stare proaspătă pe piața Uniunii Europene, iar România a devenit a doua, ca mărime, destinație de export pentru fructele proaspete. Pentru prune a fost depășită cu mult cota de export în UE fără taxe de 10 mii tone. Au fost exportate mai mult de 7 mii tone de mere și 18,5 mii tone struguri de masă. Cu suportul partenerilor de dezvoltare, fructele moldovenești au fost promovate la 5 expoziții internaționale în cadrul cărora membrii Asociației au stabilit contacte cu noi cumpărători.

Totuși, membrii Moldova Fruct se confruntă în continuare cu un șir de probleme. Pomicultorii consideră necesară elaborarea strategiei de dezvoltare a pomiculturii pentru următorii 10 -15 ani, dar și aprobarea unei strategii de dezvoltare a irigării terenurilor agricole, însoțită de un plan de acțiuni privind implementarea acesteia.

O altă necesitate a producătorilor de fructe este diversificarea piețelor de desfacere a fructelor pentru a depăși riscurile legate de instabilitatea piețelor tradiționale.

Pentru a discuta rezultatele obținute, problemele întâmpinate și a stabili prioritățile pentru 2018, membrii Moldova Fruct s-au întrunit la 1 martie, curent în cadrul Adunării Generale. La eveniment au participat peste o sută de membri ai Asociației: producători, procesatori și exportatori de fructe, dar și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Economiei și Infrastructurii, ANSA și AIPA.

Membrii Moldova Fruct produc împreună: 135 mii tone de mere, 15 mii tone de prune, 1,5 mii tone de cireșe, 3 mii tone struguri de masă, 1,5 mii tone de piersic și o mie de tone de fructe uscate.

Producătorii APEF dispun de 25 de case de ambalare și au capacități frigorifice de păstrare a 95 mii tone de fructe.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților