Necesitățile, posibilitățile, motivul și impactul asupra societății a unei coaliții între Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au fost discutate în cadrul unor dezbateri publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.
La dezbateri au participat expertul în politici publice Ștefan Gligor și directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc.
Victor Juc consideră că nu există o necesitate de a forma o coaliție bazată pe înțelegere neformală. „Majoritatea parlamentară se formează în rezultatul alegerilor anticipate, fie ordinare. Consider că, la moment, prevalează factorul subiectiv, decât cel obiectiv în formarea acestei majorități. Fiecare dintre cele două părți urmărește niște interese subiective, de a-și asigura o prezență consolidată la guvernare, în contextul când se susținea o anumită moțiune de cenzură. Ambele părți sunt interesate de a-și revedea atitudinea față de exercițiul guvernării”, a spus Victor Juc.
La rândul său, Ștefan Gligor a spus că este o coaliție firească. „Acești oameni sunt compatibili prin prisma lor nonvalorică. Putem pune în dezbatere dacă este guvernare nouă sau nu. Avem deja o coaliție, Guvernul minoritar a fost doar de a distrage atenția. Ei sunt obiectivi de o mamă și un tată. Nu există divergențe a modului de administrare a vieții publice dintre cele două entități. Acest guvern nu este tehnocrat, este unul politic, coordonat de Dodon cu unii profani de la PDM. Pe ei îi unește necesitatea. Agenda politică din R. Moldova discreditează comportamentul partidelor politice. Dacă se merge în anticipate, PDM va avea vreo 8 mandate. Ei au interes în această coaliție. Dacă mergem în anticipate, aceasta înseamnă riscuri imense pentru PDM”, a spus Ștefan Gligor.
Cristina Parfeni