Programul „Știință pentru Pace și Securitate” al NATO a lansat astăzi trei proiecte ce țin de securitatea națională a R. Moldova, transmite CURENTUL.
Secretarul General al Guvernului, Roman Cazan, a menționat în discursul său că aceste proiecte sunt binevenite și vor spori securitatea cibernetică în țară.
„Guvernul susține aceste inițiative. Vom asista la lansarea a trei proiecte importante ca deschiderea laboratorului de securitate cibernetică din cadrul UTM, rolul femeilor în asigurarea păcii și securități și asigurarea securității la nivel de țară. Implementarea proiectelor va contribui la o apărare cibernetică la nivel înalt. În scopul dezvoltării unui mediu favorabil centrul de telecomunicații speciale a fost desemnat în calitate de pilon național. Eforturile noastre comune duc la rezultate pozitive”, a spus Roman Cazan.
Vice-ministrul Tehnologiilor Informaționale și Telecomunicațiilor, Vitalie Tarlev, a spus că pilonii tehnologiilor informaționale este societatea și educația care cer să fie protejate.
„Tehnologiile informaționale cresc în progresie geometrică. Produsele IT sunt absorbite rapid de societate. Aceste tehnologii creează presiune asupra infrastructurii și este nevoie de o viziune sistematică a acestor procese. Societatea informațională se ghidează după documentul „Moldova Digitală 2020” și aprobat de Guvern în 2015. Pilonii tehnologiilor informaționale sunt societatea, educația și infrastructura. Toate acestea sunt ghidate de securitate. Centrul de telecomunicații speciale este operator care pune soluții de schimb de date, conexiuni si securitate a acestora”, a spus Vitalie Tarlev.
Emil Drug a specificat că cooperarea cu NATO cuprinde cercetarea științifică a securității prin implementarea proiectelor.
„Începând cu 2006, în baza unui plan individual de acțiuni R. Moldova – NATO, programul se actualizează odată la trei ani și acesta este croit pe necesități concrete ai R. Moldova în domeniul securității naționale și armate. NATO desfășoară o activitate de cerecetare științifică prin implementarea diferitor proiecte pentru pace și securitate. Scopul inițial a fost contracararea amenințărilor cibernetice. R. Moldova beneficiază de acest plan de cooperare aproape de 20 de ani”, a spus Emil Drug.
Cristina Parfeni