[ X ]
Natalia Parasca: Vorbim limbi diferite, dar iubim Moldova în mod egal
31 August

Natalia Parasca, președinte interimar al Partidului „Renaștere”, a adresat următorul mesaj cu ocazia „Zilei Limbii Materne”: 

„O sărbătoare pe care încearcă să o fure de la noi, a cărei esență a fost distorsionată și trimisă la uitare. Așa percep eu Ziua “Limbii Materne”.

La 31 August 1989, deputații din majoritatea parlamentară au aprobat două proiecte de lege, potrivit cărora limba moldovenească bazată pe grafie latină a devenit limba de stat a Republicii Moldova. În plus, limba rusă și alte limbi au căpătat cadru legal de utilizare liberă în toate sferele vieții.

Din păcate, în ultimele trei decenii, mai multe generații de politicieni au făcut totul pentru a exclude limba moldovenească din documentele oficiale, sistemul de învățămînt, autoritățile statului și mass-media. Iar pe 31 august, se dovedește că sărbătorim deja Ziua Limbii Române!

Limba moldovenească deocamdată pierde războiul în favoarea elitelor politice pentru statutul său oficial, dar nu a dispărut. Limba moldovenească trăiește în familia mea și în familiile a sute de mii de moldoveni din țara noastră, dar și din alte zeci de țări ale lumii în care sunt stabiliți moldovenii noștri.

Peste 65% dintre moldoveni susțin că vorbesc Moldovenească, iar acest lucru se întîmplă în ciuda propagandei masive, începînd din primii ani de viață la grădiniță, apoi la școală.

Datorită acelorași legi, în țara noastră au fost deschise școli, unde sînt predate ucraineană, găgăuză, bulgară și ebraică.

Politicienii care au pus bazele statalității moldovenești au fost oameni foarte înțelepți și cu viziune strategică de perspectivă. Ei au scris legi care reflectă realitățile societății moldovenești și nu au încercat să reconstruiască societatea după idealurile lor.

Prieteni, vorbim limbi diferite, dar iubim Moldova în mod egal și dorim țării noastre pace și liniște. Forța și frumusețea Moldovei rezidă în polietnicitate, diversitate lingvistică și culturală.

Fie ca pe străzile orașelor și satelor noastre, mereu să răsune limba moldovenească, română, rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară, dar și limbile altor popoare care locuiesc în Republica Moldova.

Felicitări cu Limba Maternă!”.

Inapoi la arhiva noutaților