Premierul Natalia Gavrilița a comemorat eroii căzuți în războiul de pe Nistru, alături de Președintele țării și Președintele Parlamentului, transmite CURENTUL.
Natalia Gavrilița spune că, acum 30 de ani, la fel ca în țara vecină, pe malurile Nistrului mureau tineri nevinovați, populația civilă era alungată din propriile case și zeci de mii de oameni au pierdut tot ce au agonisit, iar lumea în care au trăit pînă atunci a dispărut irecuperabil.
„Veteranii războiului pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova au fost un scut al democrației, al dreptului fiecărui cetățean să facă ce crede de cuviință, să spună ce vrea, să-și aleagă conducătorii, să nu trăiască în frică. Alegerea libertății duce după sine și povara responsabilității și țara noastră a dus greu această povară, iar calea noastră a fost una plină de dificultăți, furturi și lipsuri. Dar este calea noastră și este o cale corectă, o cale asumată și noile generații, cei născuți, crescuți și educați în libertate – merită șansa de a-și realiza potențialul, un potențial enorm pe care îl datorează generației de tranziție și îl datorează vouă”, declară Gavrilița.
De asemenea, Premierul a spus că Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege ce prevede noi măsuri de ajutor pentru veteranii care au apărat integritatea Republicii Moldova în 1992. „Va fi oferită o alocație unică de 2.500 de lei pentru veteranii războiului din regiunea transnistreană, părinții sau văduvele acestora. Perioada de participare la acțiunile militare va fi inclusă în stagiul de cotizare în mărime triplă. Toți veteranii de război, indiferent de vârstă, vor primi alocația nominală pentru merite. Astăzi, asistăm la o situație ciudată când, oamenii care au primit distincții pentru acte de vitejie în războiul de pe Nistru trebuie să aștepte să ajungă la vârsta de pensionare pentru a beneficia de alocația atașată acelei distincții. Va fi acordat dreptul la ajutor material anual concomitent părinților şi văduvelor. Astăzi, doar una din aceste categorii poate beneficia de ajutor. Toate aceste măsuri se regăsesc în proiectul de lege care a fost înregistrat astăzi în Parlament de către deputații Dan Perciun și Boris Marcoci”, mai spune Gavrilița.
Totodată, ea a dorit poporului pace. „În Republica Moldova sunt 20.705 veterani ai Războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Pentru curajul de a spune NU Imperiului Sovietic, pentru determinarea de pe câmpul de luptă și pentru puterea de a reveni la o viață pașnică cu demnitate și hărnicie, ne închinăm azi în fața veteranilor războiului pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Și vă doresc vouă, dar în primul rând doresc asta copiilor noștri, să fiți ultimii veterani de război pe care îi va avea vreodată țara noastră.
Vă doresc să fie pace”, spune Gavrilița.
Cristina Pendea