Andrei Năstase susține că, în calitate de viceprim-ministru al unui Guvern care și-a asumat reclădirea statului de drept ca obiective fundamentale, a participat azi la cea de a doua ședință a Consiliului de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției, o structură pe care o vede esențială ca for de identificare a celor mai bune soluții pentru spectrul larg de probleme sistemice cu care se confruntă sistemul de justiție și pentru elaborarea unor politici care să genereze reforme profunde și durabile, informează CURENTUL.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Năstase a scris că, Guvernul are un mandat clar de la cetățeni ca în Republica Moldova să fie înfăptuită dreptatea.
„Pentru aceasta, avem nevoie de judecători și procurori care să fie exclusiv în serviciul legii, cu un nivel de profesionalism și integritate dincolo de orice îndoială. De aceea am salutat conceptul privind mecanismul evaluării judecătorilor și procurorilor, un exercițiu necesar pentru recredibilizarea sistemului de justiție, pentru că nu le putem cere cetățenilor să aibă încredere în judecători și procurori fără a ne asigura că performanțele acestora sunt atent evaluate conform celor mai bune practici, astfel încât derapajele să fie identificate și sancționate. Pe agenda de astăzi se află și subiectul dificultăților în activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Pentru că dincolo de sancționarea celor vinovați de jefuirea țării noastre, oamenii ne cer, pe bună dreptate, să depunem toate diligențele pentru ca tot ce s-a furat să fie recuperat, spre a fi folosit spre binele cetățenilor. În acest sens vreau să asigur instituțiile statului și întreaga societate de întreg sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, în spiritul cooperării loiale între instituțiile de drept din Republica Moldova, iar această deschidere se referă atât la sfera operativă, cât și în ceea ce privește furnizarea de expertiză și schimbul productiv de idei. În ce privește recentele evoluții care au în prim plan justiția, cred că fără o reformă autentică a Procuraturii, Republica Moldova nu are nicio șansă să iasă din captivitate. Tocmai această captivitate ne-a adus în situația în care cele mai bune intenții de a organiza concursuri nu au putut genera rezultate acceptabile pentru o societate care așteaptă o schimbare reală de paradigmă, nu doar niște reforme cosmetice, de suprafață”, a scris el.
Potrivit lui Năstase, nu trebuie să uităm că Guvernul acesta a fost votat de același Parlament care a adoptat și Hotărârea privind starea de captivitate a statului nostru și necesitatea de dezoligarhizare.
„O hotărâre pe a cărei aplicare imediată am insistat chiar de la adoptare și voi insista și în continuare. Pentru că de deoligarhizare avem nevoie, nu de reoligarhizare. De aceea, asumarea de către Guvern a reformei Procuraturii este pe deplin justificată. În alte condiții, ale unui stat în care dăinuie normalitatea democratică, probabil că aș fi dat o altă apreciere unui asemenea demers. Însă suntem departe de acest deziderat al unui stat de drept și al unei democrații consolidate. Astfel, măsura pe care ne-am asumat-o este pe deplin justificată, fiind unicul mod prin care ne putem asigura că vom răspunde așteptărilor cetățenilor”, a conchis Năstase.
Andriana Cheptine