[ X ]
[ X ]
[ X ]
Năstase a semnat: Un capitol rușinos se încheie odată și pentru totdeauna
26 Iulie

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, vicepremier, a semnat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, ordinul de lichidare a Direcției de operațiuni speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI), informează CURENTUL.

„Poliția politică din RM a fost desființată – un capitol rușinos din istoria acestei instituții se încheie odată și pentru totdeauna. De aici înainte toate structurile subordonate MAI trebuie să lucreze doar pentru oameni și nu împotriva lor. Și transmit, astfel, un semnal către bastioanele vechiului regim – că vor avea aceeași soartă precum această direcție de poliție politică”, a declarat Năstase.

Potrivit spuselor ministrului, este inacceptabil să existe structuri și instituții care să fie în rol de poliție politică. „Direcția a cincea era instrumentul de interceptare și filare a celor care se împotriveau, erau incomozi regimului. Această direcție a lucrat împotriva oamenilor, iar pentru așa ceva nu există scuză sau justificare”, a spus el, precizând că au fost interceptate, de către această direcție, peste 28 de mii de persoane.

De asemenea, în cadrul briefingului, vicepremierul a făcut apel „la ce a mai rămas din onoarea procurorilor” ca să răspundă la demersul său privind interceptarea și filarea oamenilor nevinovați și să dispună efectuarea de investigații ample cu privire la respectarea, de către procurori, a drepturilor persoanelor interceptate – demers adresat, câteva săptămâni în urmă, Procurorului General, funcție care era ocupată de Eduard Harunjen. El a spus că nu a primit, până acum, nici un răspuns în acest sens.

Cristina Gurez

 

Inapoi la arhiva noutaților