Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, are câteva întrebări cu privire la solicitarea Guvernului către Parlament de a introduce starea de urgență în sectorul gazelor naturale, transmite CURENTUL.
„1. La care noțiune din art. 1 al Legii 212 din 2004 se încadrează urgența pe piața gazelor naturale;
2. De ce nu se merge conform Regulamentului din 2019 privind situațiile excepționale pe piața gazelor naturale și a Planului de acțiuni pentru situații excepționale pe piața gazelor naturale, dar pe o procedură care aparent nu este aplicabilă speței; Oare nu se încearcă blocarea alegerilor locale din Bălți.
3. Cum starea de urgență declarată conform Legii 212 ar permite Guvernului să cumpere gaze naturale ținând cont de hotărârea CC din iunie 2020 care interzice aprobarea de măsuri ce depășesc sfera de competență a puterii executive chiar și pe perioada stării de urgență declarate conform Legii 212 din 2004;
4. De ce nu se merge pe asumare de răspundere, dacă e vorba de o simplă necesitate de alocare a banilor pentru a achiziționa gaze naturale din surse alternative prin procedură simplificată așa cum a comunicat Premierul;
5. Cum vor fi restituiți banii scoși din buget pentru achiziția gazelor;
6. La ce preț se va achiziționa gazul din surse alternative”, se întreabă Fadei Nagacevschi.
Fostul ministru spune că măsurile excepționale anunțate de Guvern vine în contradicție cu esența stării de urgență conform Legii 212.
„Or, stare de urgenţă conform art. 1 al Legii 212 reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării”, spune Nagacevschi.
Cristina Parfeni