[ X ]
„Muzicianul total” Gheorghe Mustea a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Bălți
14 Aprilie

Academicianul, compozitorul și dirijorul Gheorghe Mustea a devenit al 32-lea Doctor Honoris Causa al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), transmite CURENTUL.

Senatul Universității bălțene a decis să-i acorde lui Gheorghe Mustea titlul Doctor Honoris Causa pentru dezvoltarea artei componistice. Titlul onorific i-a fost acordat distinsului compozitor și pentru dezvoltarea artei dirijorale prin formarea Orchestrei Naționale Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”, și înregistrarea în Patrimoniul Național a circa 1 000 de creații ale compozitorilor naționali și clasici universali, precum și pentru colaborarea cu Universitatea din Bălți.

„Laudatio” pentru Gheorghe Mustea a fost prezentat de către rectorul USARB, dr. hab. Ion Gagim, autor a două cărți despre compozitor. Ion Gagim a trecut în revistă cariera lui Gheorghe Mustea și a evocat rolul acestuia în cultura Republicii Moldova.

Compozitorul a mărturisit că există „o forță deasupra noastră” care ne face să creăm.

Decizia de a-i conferi lui Gheorghe Mustea titlul de Doctor Honoris Causa a fost adoptată de Senatul USARB la sfârșitul anului trecut. În ultimii ani, USARB a conferit titlul de Doctor Honoris Causa unor oamenii de știință și de cultură din RM, România, Germania, SUA, Ucraina, Rusia și Israel.

Compozitorul Gheorghe Mustea a fost dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale din RM. A fost rector al Universității de Stat a Artelor din Chișinău. Începând cu 1989 este director artistic și prim-dirijor al Orchestrei simfonice a Companiei de Stat „Teleradio-Moldova”. Este deținător a circa 30 de distincții și titluri, inclusiv al „Ordinului Republicii” și a titlului de Maestru în Artă.

Gheorghe Mustea s-a născut la 1 mai 1951, în satul Mândrești, raionul Telenești.

2

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților