[ X ]
[ X ]
[ X ]
Valeriu Munteanu, despre „Viața după Parlament/Guvern”: „Măria Sa alegătorul le va ordona pe toate…”
25 Iulie

Valeriu Munteanu, președintele partidului Uniunea Salvați Basarabia (USB), a acceptat să participe la proiectul lansat de CURENTUL – „Viața după Parlament/Guvern”. Politicianul s-a referit la activitatea sa de după funcțiile de primar, deputat și ministru.

El a spus că mereu s-a condus de principiul că funcțiile nu sunt veșnice. „Lecturile pe această temă eu mi le-am făcut cu mult înainte de a deveni primar, deputat sau ministru, astfel știam foarte exact din prima zi când intram într-o funcție sau alta, că este o „stare” relativă și de regulă (și absolut normal) foarte scurtă, astfel vedeam din prima zi de mandat filmul zilei în care îmi pun lucrurile într-o cutie și plec dintr-un birou „de stat” sau altul.  Această previzualizate m-a ajutat mereu să valorific cât mai productiv timpul disponibil într-o funcție sau alta, astfel încât să reușesc să realizez cât mai multe din cele propuse. În aceste condiții, mereu m-am simțit un om liber după plecarea dintr-o funcție publică, iar realizările pe care le-am avut la Primărie, Parlament și Guvern mă ajută să merg mai departe în politică”, a declarat el.

Totodată, Munteanu a spus că mereu s-a străduit să facă politică altfel. „Încât să pot să-mi păstrez armonia din familie, relația cu prietenii vechi și mai noi, să nu am nevoie de bodyguarzi drept consecință a deciziilor mele, să rămân un om liber, iar eu sunt un om liber, să nu urăsc pe nimeni pentru că ura te împiedică să fii fericit, iar eu sunt fericit. Trebuie să recunoaștem că există foarte mulți oameni politici care sunt frânți de povara și „greutatea” funcției publice și pierd rând pe rând multe din reperele fundamentale (inclusiv cele morale), pe care și-au bazat existența”, a menționat fostul deputat.

Liderul USB s-a referit și la principalele realizări, afirmând că e greu să prioritizeze, însă a spus câte una de la fiecare funcție – primar, deputat, ministru:

„-       Primărie. Floreni este unica localitate din RM, unde oamenii urcă ordonat în transportul public. La stație lumea vine, stă în rând și urcă după principiul primului venit. Am văzut acest lucru la Brașov când eram student și mi-a trebuit doar o săptămână de muncă să implementez personal acest element de europenizare. După 10 ani de la plecarea mea din funcția de primar, funcționează perfect. Cel mai pregnant arată la stația din fața gării feroviare Chișinău, când cei de la maxi-taxi de pe ruta 157 Floreni stau ordonat în rând și urcă civilizat, iar chiar alături cei de la alte rute se îmbulzesc și se îmbrâncesc. Cred că un nou primar general al mun. Chișinău poate ordona după același principiu tot orașul.

–        Parlament. Constituționalizarea limbii române, or am fost unul din autorii sesizării la CC și cel care a susținut cauza în fața Înaltei Curți și Crăciunul pe stil nou, în calendarul oficial al statului, or eu sunt autorul și promotorul acestei legi;

–       Ministerul Mediului. Interzicerea exportului de lemn brut, interzicerea arendei în păduri și a construcțiilor în păduri, interzicerea importului și vânzării foilor cancerigene de ardezie, interzicerea extracției de nisip și prundiș în Nistru și Prut, interzicerea vânătorii fără noimă, „reanimarea” râului Răut”.

Cât despre activitatea curentă, Valeriu Munteanu a spus că, recent, a devenit președinte al partidului Uniunea Salvați Basarabia – USB, formațiune politică ce militează pentru reunirea Republicii Moldova cu România, acesta fiind și crezul său personal și politic. „Asta va fi de acum în colo preocuparea mea principală. Republica Moldova este un stat eșuat, iar cei 28 de ani de așa-zisă independență au demonstrat cu prisosință acest lucru, astfel, doar revenirea noastră naturală la Țara Mamă România ne poate ajuta să scăpăm de sărăcie, înapoierea și corupție”, a subliniat el.

Întrebat despre cum vede activitatea actualei guvernări, liderul USB a spus: „Cred că cei din Blocul ACUM, care par a fi sinceri în încercarea lor de schimba lucrurile, sunt pe cale de a înfrânți și absorbiți de interesele meschine ale lui Igor Dodon și socialiști, ajutați de influența malefică și interesele oculte ale Federației Ruse. Cel care consideră că dansează cu Satana se pomenește de fiecare dată că de fapt Satana dansează cu el. Iurie Roșca a crezut că poate dansa cu Voronin, iar acesta la strivit, Mihai Ghimpu a considerat, cred sincer și bine intenționat că poate dansa cu Plahotniuc și acesta la discreditat, iar acum după același model Maia Sandu consideră că poate dansa cu Igor Dodon și Federația Rusă… rezultatul este previzibil, iar dezamăgirea se simte deja în aerul citadin”.

În privința revenirii într-o funcție publică, Munteanu a menționat: „Măria Sa alegătorul le va ordona pe toate…”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților