[ X ]
[ X ]
[ X ]
MTID propune modificarea unor legi al drumurilor. Panourile publicitare ar putea dispărea de pe marginea drumurilor
2 Decembrie

În cadrul ședinței Guvernului din 01 decembrie 2016, de către Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, dl Iurie Chirinciuc, a fost înaintat spre aprobare Proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative, în parte ce privește Legea drumurilor privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, Titlul IX „Taxele rutiere” al Codului fiscal care ar permite excluderea neconcordanțelor între actele legislative dar și soluționarea problemelor care au fost evidențiate în procesul de implementare a legilor menționate, transmite CURENTUL.

Astfel, prin modificările și completările aduse Legii drumurilor se propune modificarea clasificării drumurilor locale, prin implementarea căreia va fi posibilă delimitarea competenților administrației publice locale de nivelul I și de nivelul II, ceea ce va face posibilă implementarea reformei de îmbunătățirea a întreținerii drumurilor locale.

De asemenea, modificările prevăd posibilitatea delegării, de către administratorul drumului, a responsabilităților pentru starea tehnică a drumului şi siguranţa la trafic, unei terţe părţi, ceea ce este necesar pentru implementarea contractelor multianuale de întreținere bazate pe performanță.

Totodată, proiectul prevede modificarea Legii cu privire la publicitate, care vine să soluționeze problemele în domeniul siguranței rutiere cauzate de amplasarea publicității exterioare în zona drumurilor publice. Aici necesită a fi menționăm că în perioada anilor 2010 – 2012, au fost dezinstalate peste 7 sute de panouri publicitare amplasate ilegal în zona drumurilor publice.

La moment, în zona drumurilor aflate la balanța MTID, sunt amplasate aproximativ 4 sute de panouri publicitare, care urmează a fi dezinstalate, după intrarea în vigoare a legii și anularea prin Dispoziția Ministrului a Autorizațiilor de amplasare provizorie a obiectivelor în zona drumurilor publice.

Iar ce ține de modificările Codului Contravențional, pe lângă aducerea codului menționat în concordanță cu terminologia operată în Legea drumurilor și înăsprirea sancțiunilor aplicabile încălcărilor respective, au fost introduse și norme privind demolarea construcțiilor neautorizate, precum și remedierea construcțiilor afectate în urma intervențiilor neautorizate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților